Zapleti tajne službe

Ukradli so prenosnik s tajnimi podatki o Trumpovi stolpnici

STA/B.K.
18. 3. 2017, 08.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Agentka ameriške tajne službe iz New Yorka Marie Argentieri je v četrtek policiji prijavila krajo nahrbtnika, v katerem je bil med drugim službeni prenosni računalnik. Ta naj bi bil sicer varno zakodiran, na njem pa so med drugim informacije o Trumpovi stolpnici, podatki o nekdanji demokratski predsedniški kandidatki in o varovanju na ZN.

Reuters
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sporočil, da zveza Nato Evropski uniji med volitvami pomaga pri obrambi pred morebitnimi ruskimi kibernetskimi napadi.

Tat, ki so ga zelo nejasno posnele varnostne kamere, je v Brooklynu izstopil iz avtomobila, najverjetneje najete limuzine, stopil do agentkinega avtomobila pred njeno domačo hišo, odprl vrata, pobral nahrbtnik in odšel v neznano. Policija ga še vedno išče.

Policija ne ve, ali je bila tatvina načrtovana zaradi agentkine službe ali pa je tat zgolj izkoristil priložnost, ko je zagledal nahrbtnik. Kasneje ga je sicer odvrgel skupaj z nekaterimi neuporabnimi malenkostmi, obdržal pa je prenosni računalnik, ki naj ne bi imel vgrajene naprave za sledenje.

V petek je poleg tega prišlo na dan, da je bil moški, ki je pred dnevi preplezal ne le eno, ampak tri ograje okrog Bele hiše, na posestvu predsednika Donalda Trumpa kar 15 minut, preden so ga našli in ujeli.

26-letni Jonathan Tran je imel v nahrbtniku dve pločevinki solzivca, med sprehajanjem po travniku okrog Bele hiše pa je celo prišel do poslopja in skušal odpreti vrata. Po aretaciji je povedal, da ima sestanek s Trumpom, zaradi česar so agenti menili, da gre za duševno moteno osebo.

Težav tajne službe s tem še ni konec. Televizija CNN poroča, da poteka notranja preiskava proti dvema agentoma, ki sta zadolžena za varovanje Trumpove družine. Pretekli teden naj bi med prevažanjem predsednikovega vnuka - sina Donalda Trumpa mlajšega in soproge Vanesse - fanta fotografirala, ko je spal.

Otrokova starša sta to izvedela in agenta prijavila nadrejenim. Podrobnosti zapleta niso znane, ker preiskava še poteka.