Turški zunanji minister

Zagrozil Nizozemcem, politika označil za nacista

J.P./STA
11. 3. 2017, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nizozemske oblasti letalu turškega zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja danes niso dovolile, da bi pristal v državi.

Profimedia
Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu

Mevlut Cavusoglu namerava pred aprilskim referendumom o ustavnih spremembah v Turčiji nagovoriti na Nizozemskem živeče Turke. Nasprotovanje njegovemu obisku so na Nizozemskem izrazili že pred dnevi. Obisku ostro nasprotuje tudi nizozemski politik Geert Wilders. Turški minister ga je zato označil za nacista, Nizozemcem pa zagrozil s sankcijami. Vmešal se je tudi turški predsednik Tayyip Erdogan, ki je nizozemske oblasti označil za nacistične in zagrozil, da tudi nizozemski diplomati ne bodo več tako zlahka zahajali v Turčijo.

"Turške oblasti so javno grozile s sankcijami, zaradi česar je nemogoče doseči razumno rešitev. Zaradi tega bo Nizozemska zavrnila prošnjo za dovoljenje za pristanek ministrovega letala," so v sporočilu zapisali na nizozemski vladi.

Cavusoglu se je odločil, da bo kljub nasprotovanju nizozemskih oblasti odpotoval na Nizozemsko, kjer bi na Nizozemskem živeče turške državljane nagovoril na predreferendumskem zborovanju na turškem veleposlaništvu v Rotterdamu.

Na kritične besede turškega predsednika se je odzval nizozemski premier Mark Rutte, ki je Erdoganovo primerjavo z nacizmom zavrnil kot "neumno in neprimerno". Gre za "neumne izjave", je na predvolilnem zborovanju pred sredinimi parlamentarnimi volitvami na Nizozemskem novinarjem danes dejal Rutte.

"Razumem, da so jezni, a vse to je neprimerno," je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.