Prvič

Priložnost za hitre zaslužkarje? Vrednost bitcoina nad zlatom

T.L.
3. 3. 2017, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vrednost bitcoina je včeraj končala pri 1268 ameriških dolarjih, unča zlata pa na 1233 dolarjih.

Arhiv Svet24
Bitcoini so oblika spletne valute, ki gredo mimo tradicionalnih bančnih sistemov.

Vrednost kriptovalute bitcoin je ob koncu borznega trgovanja prvič presegla vrednost zlata. Že pred dnevi je bilo potrebno za krajši čas za bitcoin odšteti več kot za zlato in vlagatelji z žilico za tveganje z zanimanjem spremljajo, kaj se dogaja s to virtualno valuto. Vrednost bitcoina je včeraj končala pri 1268 ameriških dolarjih, unča zlata pa na 1233 dolarjih, poroča britanski BBC.

Sicer pa smo tudi Slovenci precej vpleteni v svetovno trgovanje z bitcoini, saj je v slovenski lasti Bitstamp, ena največjih bitcoin borz na svetu.  

Sicer pa je skok v vrednosti bitcoina povezan s povečanim povpraševanjem na Kitajskem, kjer so oblasti v začetku letošnjega leta napovedale boj proti tej valuti, češ, da preko bitcoinov iz države odteka denar. Bitcoin je za številne uporabnike privlačen zaradi anonimnosti in pomanjkljivega nadzora vlade.

Vrednost bitcoina, ki je bil prvič uveden leta 2009, je ves čas nestanovitna. Leta 2014 pa je njegova vrednost po propadu največje japonske borze vrtoglavo strmoglavila. Tedaj so nekateri strokovnjaki napovedovali, da se je valuta znašla na robu propada in da je vprašljiva njena prihodnost. Očitno pa so bile napovedi preuranjene.