Proti nasilju nad živalmi

»Če noče policija, bomo mačke in pse ščitili mi!«

B.K.
7. 2. 2017, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Postali so prava balkanska senzacija, ko pride do skrbi za zapuščene in zlorabljene živali.

Facebook (levijatanudruzenje)

So iz Srbije, nosijo maske, ne ve se, koliko točno jih je. So "natrenirani" in tetovirani. Njihovo ime je Levijatan in so skupina za zaščito živali.

V intervjuju za portal espreso.rs so povedali, da so skupina mladih upornikov, ki so se odločili na rahlo nenavaden način pokazati žalostno stanje družbe, v kateri živijo.

Srbija ni napredovala v reševanju problema zlorabe živali, pravijo. Nekaznovani napadalci živali se svobodno sprehajajo naokoli in kadarkoli lahko ponovijo svoj zločin. Nekateri izmed njih se s svojimi dejanji hvalijo celo na družbenih omrežjih in po soseskah. Pravosodje jih ne sankcionira, opozarjajo.

Zaščitniki živali

Sporočilo, ki ga Levijatanovci javno pošiljajo nasilnežem, je jasno. Ne storite živalim tistega, kar nočete, da bi kdo storil vam. Nadejajo se, da bodo tako potencialni nasilneži razmislili o tem, ali lahko svoje frustracije rešijo, kako drugače kot s podlo zlorabo živali. Za tiste, ki njihovega subtilnega sporočila niso razumeli, so na svoji facebook strani bili še bolj jasni: »Ne dotikaj se živali, našli te bomo.«

Medijska slika

Srbski mediji so o Levijatanu pisali večinoma negativno, skupina pa se na takšne prispevke odzove v svojem stilu. Objavili so sliko mučenega, težko ranjenega psa, ki ga je lastnik vrgel v brezno, da bi tam umrl.

Facebook (levijatanudruzenje)
Psa je nekdo mučil tako, da ga je nabodel na vile za seno.

Psa so rešili in se sedaj nahaja na varnem pri mlajši lastnici v Nišu. »Po naših informacijah je bil zaboden z vilami za seno, prav tako je imel zbite zobe. Boste sedaj začeli z medijsko kampanjo proti nakazi, ki je to storila?« so besno vprašali nenaklonjene medije.

Skupina Levijatan je sicer aktivna na facebooku, kjer objavljajo fotografije rešenih psov in mačk ter video pogovore s svojimi podporniki.