Deportacije

Bo moral Donald Trump deportirati tudi Melanio?

mv
2. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kalifornijska državna senatorka Nancy Skinner iz Berkeleyja zahteva, naj ameriški predsednik Donald Trump objavi vse dokumente, povezane s prihodom njegove soproge Melanie Trump v ZDA.

Reuters
Kaj Trumpov izvršilni odlok pomeni za prvo damo?

Senatorka v senatu zvezne države Kalifornija Nancy Skinner trdi, da nihče iz Trumpove organizacije ni nikoli objavil nobenega dokumenta o okoliščinah priselitve Melanie Trump v ZDA. Opozarja na vprašanja glede domnevnega plačanega dela brez ustreznega delovnega vizuma, ki jih doslej ni še nihče pojasnil.

Po zveznem zakonu je laganje v postopku pridobivanja vizuma kaznivo dejanje, ki lahko vodi do izgona iz države. Takšnih primerov je bilo sicer malo, a Trumpov odlok stvari spreminja. 

Kdaj bo Melania odgovarjala na vprašanja?

Senatorka prav tako spominja na Trumpovo obljubo, da bo imela Melania novinarsko konferenco, na kateri bo odgovorila na vprašanja glede tega, kar pa se ni zgodilo. Republikanski pravnik iz San Francisca Harmeet Dhillon je za Politico dejal, da gre za nizkotno poceni politično taktiko, ki je pod vsako kritiko, saj politika predsednika ZDA ne pomeni zelene luči za napad na njegovo ženo. Na drugi strani demokrati trdijo, da je zahteva upravičena ravno zaradi predsednikovega odnosa do priseljencev, saj njegov predsedniški ukaz pravi, da je prioriteta izgnati iz države vse priseljence, ki so kdaj lagali imigracijskim uradnikom.

Kršitev vizumskih določil

Melania je delovno dovoljenje pridobila na podlagi »izjemnih sposobnosti«. 

Spomnimo, Melania je v ZDA s turističnim vizumom prispela 27. avgusta 1996 in v prvih tednih dela za modno agencijo Metropolitan zaslužila okrog dvajset tisoč dolarjev. Delovno dovoljenje si je pridobila šele 18. oktobra istega leta, kar naj bi po besedah kalifornijske senatorke pomenilo, da je bila v imigracijskem prekršku, saj je plačljivo delo s turističnim vizumom v državi nezakonito.

Razmerje s Trumpom je začela leta 1998, čez tri leta pridobila dovoljenje za stalno prebivanje, leta 2006 pa je po poroki tudi uradno postala državljanka Združenih držav.

Pred pridobitvijo delovnega dovoljenja je tudi podpisala stalno pogodbo z omenjeno agencijo, kar je glede na uravnilovko njenega moža in predsednika hud precedens. Trump se je z izvršilnim odlokom namreč zavezal, da bo iz države izgnal vse, ki so kršili svoj imigracijski status. Melania, Donald Trump in njegova predsedniška administracija sicer še naprej zatrjujejo, da je bil imigracijski postopek prve dame izveden povsem v skladu z zakonom, vendar podrobnosti glede turističnega delovnega razmerja niso komentirali.