Zaprisega

FOTO: Slavnostna parada družine Trump

B.K./G.G.
20. 1. 2017, 13.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ceremonija ob zaprisegi novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je pod streho. Na dogodek so prišli tako Trumpovi podporniki kot nasprotniki.

Reuters
Donald in Melania na sprehodu od kongresnega griča po aveniji Pensilvanija mimo Trumpovega hotela do Bele hiše.

Trump je ob 7.30 po lokalnem času tvitnil: "Danes se vse začne! Se vidimo ob 11.00 na zaprisegi. GIBANJE SE NADALJUJE - DELO SE PRIČENJA!"

Melania in Donald Trump sta se v episkopalni cerkvi sv. Janeza udeležila maše. Nato sta se ustavila v Beli hiši, pri Baracku in Michelle Obama. Skupaj so spili kavo in čaj. Obama je pred tem še zadnjič zapustil Ovalno pisarno, v kateri je, kot veleva tradicija, svojemu nasledniku pustil pismo. Ob odhodu se je s preprostim "Hvala" zahvalil Američanom, na vprašanje zbranih novinarjev, ali čuti nostalgijo, pa je odgovoril: "Seveda."

Svečana zaprisega novoizvoljenega predsednika se je začela okoli 17.00 ure po našem času. Pred Trumpom je svečano zaprisegel tudi nov podpredsednik Mike Pence, nato pa še Trump.

V govoru je Trump takoj "napadel" politične elite v Washingtonu, ki ne služijo državljanom in državljankam. Zatrdil je, da bo z njegovim imenovanjem konec "izkoriščanju ljudi" in da bo odslej država v službi državljanov.

Reuters
Melania je prinesla darila, Michelle pa ni vedela, kam bi ga dala.

Najprej Amerika

Od danes bo naša vizija "najprej Amerika", je obljubil Trump. Pravi, da bo zgradil tovarne, zaščitil meje, dal vpliv »malim« ljudjem. Demokracije ne bo širil med drugimi državami, ampak bo poskrbel, da se bodo drugje sami zgledovali po Američanih. Kaj pa o zunanjih sovražnikih? Skrajne islamiste bo zbrisal iz obličja sveta.

V Washington so prispeli tudi nekdanji predsedniki Jimmy CarterBill Clinton in George Bush mlajši. Slednji je za CNN povedal, da se njegov oče, ki je bil včeraj hospitaliziran, počuti bolje, vendar se inavguracije ne bo mogel udeležiti. Billa spremlja njegova žena in demokratska kandidatka za predsednico ZDA Hillary Clinton. Mediji poročajo, da želi s to gesto pomiriti svoje volivce. Pridružil se je tudi Bernie Sandersdemokratski kandidat za predsedniške volitve. Na slovesnost so bili povabljeni vsi kongresniki, a je skoraj 50 demokratskih senatorjev sporočilo, da se v znamenje protesta proti Trumpu prisege ne bodo udeležili.

Po prisegi sta bila s prvo damo Melanio gost na kongresnem kosilu. Sledila je parada oziroma sprehod od kongresnega griča po aveniji Pensilvanija mimo Trumpovega hotela do Bele hiše. Na koncu pa je na vrsti še serija plesnih zabav po prestolnici.

Trumpa so sicer pričakali tako njegovi podporniki kot nasprotniki. Novinarji na terenu poročajo, da je nekaj protestnikov uspelo zmotiti priprave na zaprisego. Med drugim kričijo: "Ne Trump, ne KKK! Rasisti, fašisti, pojdite stran!"Mediji so poročali tudi o večji skupini protestnikov z zakritimi obrazi in oblečenih v črno, ki so se spopadli s policijo.