Pravila so pravila

Clintonova dobila tri milijone glasov več od Trumpa

J.P./STA
22. 12. 2016, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Potem ko so ameriške zvezne države v sredo potrdile svoje volilne rezultate je jasno, da je demokratka Hillary Clinton dobila skoraj tri milijone glasov volivcev več od republikanca Donalda Trumpa.

Reuters
Dobila je okrog 66 milijonov glasov, Trump pa okrog 63 milijonov.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Trump, ki je zmagal zaradi elektorskega sistema, je preko tviterja sporočil, da bi dobil več glasov volivcev, če bi to hotel. Če bi se šlo za to, koliko glasov dobi kandidat skupaj, potem bi vodil drugačno kampanjo. Clintonova je sicer dobila skoraj 400.000 glasov več, kot jih je dobil Barack Obama leta 2012.

Vendar pa je večina teh glasov prišla iz Kalifornije in New Yorka, kar na seštevek elektorskih glasov ni vplivalo. Za zmago na volitvah je potrebnih 270 elektorskih glasov, ki jih kandidat zbira z zmagami v posameznih državah. Te države imajo toliko elektorjev, kolikor imajo članov zveznega kongresa, kar pa je odvisno od števila prebivalcev.

Vse stavil na bele volivce

Trump je na začetku svoje kampanje tvegal. Priseljence iz Mehike je razglasil za posiljevalce in kriminalce. Analitiki so bili zato prepričani, da lahko osvoji nominacijo republikanske stranke, a bo zaradi vse pomembnejših glasov volivcev latinsko-ameriškega izvora na koncu izgubil proti demokratu oziroma demokratki.

Trump je v nasprotju s tem konvencionalnim prepričanjem vse stavil na bele volivce ameriškega srednjega zahoda in na koncu se mu je tveganje obrestovalo. Clintonovi je odvzel Wisconsin, Michigan in celo Pensilvanijo na severovzhodu, Latino-Američani pa mu niso odvzeli Floride. Pravila so pravila in Trump je na koncu slavil, čeprav je dobil manj glasov od nasprotnice.