"Katastrofalno neproduktivni"

Ameriški senator: Islamska država le orodje ZDA in Turčije

J.P.
13. 12. 2016, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Senator iz Virginije dvomi, da bi lahko koalicija pod vodstvom Združenih držav Amerike spregledala potezo Islamske države.

Reuters
Palmira je znana tudi kot "puščavske Benetke".

Glede na to, da je teren med območji, ki jih je okupirala Islamska država, in Palmiro kamnita puščava, »je neverjetno, da bi koalicija pod vodstvom Američanov spregledala številčno vojsko, ki se je premikala proti Palmiri«, je za RT povedal ameriški senator iz Virginije Richard Black.

»Bil sem presenečen, da je Islamski državi uspelo napasti Palmiro. Upoštevati je treba približno 160 kilometrov, ki jo ločujejo od ozemlja Islamske države,« je še dejal senator, ki je večkrat izrazil podporo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.

STA
Po podatkih nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice je IS v desetih mesecih okupacije Palmire usmrtila najmanj 280 ljudi.

Da je koalicija pod vodstvom Združenih držav Amerike v zvezi s teroristično grožnjo Unescovi svetovni dediščini zamižala na eno oko, po senatorjevem mnenju ni naključje, ampak del strategije zunanje politike, ki jo Obamova administracija goji do Islamske države. »Bojim se, da je bilo pod Obamovo administracijo kar nekaj koordiniranja med koalicijo in teroristi,« je dejal.

Ekonomske vezi

Medtem ko Združene države Amerike, druge Zahodne države in regionalni akterji nimajo istih ciljev kot teroristi, Black namiguje, da so pri zračnih napadih na Islamsko državo pritisnili na zavoro, če je le obstajala verjetnost, da bi Turčija lahko imela škodo. Turčijo, članico zveze Nato, z Islamsko državo, tako Black, vežejo ekonomske vezi. »Nikomur niso bili pogodu, a so trgovali s Turčijo, zaradi česar Združene države Amerike niso napadle, ko so prvič zasedle Palmiro, čeprav so morali prečiti 160 kilometrov odprtega terena, da so sploh prišli do tja. Lahko potrdim, da koalicija ni odvrgla niti ene bombe,« je dejal.

Da je koalicija pod vodstvom Združenih držav Amerike v zvezi s teroristično grožnjo Unescovi svetovni dediščini zamižala na eno oko, po senatorjevem mnenju ni naključje, ampak del strategije zunanje politike, ki jo Obamova administracija goji do Islamske države. 

Interesi koalicije

Black je prepričan, da selektivni pristop k boju s teroristi jasno nakazuje, da se koalicija z džihadisti bori, ko to ni navzkriž z interesi katere od njenih članic. Njen trud je zato, kot je dejal Black, »katastrofalno neproduktiven«. »Mislim, da Turčija in Amerika Islamsko državo uporabljata kot orodje – ko je uporabna, je zaščitena, ko od nje nimata koristi, zaščita odpade.«

Na podoben način naj bi z njo že od samega začetka ravnali še Saudova Arabija, Katar in sile zveze Nato, je še dodal.