Spolni napadi

Se bo ponovila grozljivka lanskoletne najdaljše noči v letu?

J.P.
13. 12. 2016, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Narediti nameravajo vse, da bi poskrbeli, da se ne bo.

Reuters
V večini prijav so bili napadalci opisani kot moški severnoafriškega oziroma bližnjevzhodnega porekla.

Na silvestrovo bo po kölnskih ulicah patruljiralo 1.500 policistov, nemška policija pa bo uvedla več varnostnih ukrepov, da bi potencialni niz spolnih napadov, ki so zadnji dan v letu skazili lani, zatrli v kali.

Možje postave bodo odeti v svetlobo odbojna oblačila.

Policistom in mestnim redarjem se bodo pri vzdrževanju miru pridružili posebej izurjeni specialisti, ki bodo ženskam in dekletom pomagali v primeru nadlegovanja, ustrahovanja, napada ali posilstva.

Novi ukrepi

Mestni veljaki bodo omejili dostop na območje okoli kölnske katedrale, kjer se je zgodil dobršen del lanskih domnevnih napadov, v zvezi s katerimi so tistega dne prijave kar deževale. Katedrala, trg in bližnje stavbe bodo novo leto pričakale v soju luči. Pristojni bodo zbranim pregledovali vsebino torb, pirotehnična sredstva bodo strogo prepovedana. Mostove čez reko Ren bodo vsake toliko zapirali, da bi se izognili »nejasnim situacijam«.

Glavna železniška postaja bo trepetala pod bujnimi očesi varnostnih kamer. Tudi osvetljena bo bolje kot lani.

Reuters
Mestni veljaki bodo omejili dostop na območje okoli kölnske katedrale.

Mesto z občutkom za skupnost

Novi varnostni ukrepi so znatna izboljšava v primerjavi z lanskim letom, ko je dogajanje na ulicah mesta spremljalo le 140 policistov. Zabeležili so skoraj 1.200 prijav, približno 500 v povezavi s spolnimi napadi.

Vodja kölnske policije Jürgen Mathies je odločen, da se lanskoletno nasilje ne ponovi. Z njim se strinja kölnska županja Henriette Reker. »Po lanskoletnih šokantnih napadih je mesto primerno ukrepalo,« je povedala včeraj. »Radi bi, da ljudje izkusijo pravi Köln: miren, vesel – mesto z občutkom za skupnost.«

Krivcev niso iskali dolgo

Ljudski gnev spričo lanskoletnih napadov je bil v veliki meri izlit na nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je beguncem na široko odprla vrata v Nemčijo – v večini prijav so bili napadalci opisani kot moški severnoafriškega oziroma bližnjevzhodnega porekla. Prizaneseno ni bilo niti mestnim veljakom, ki so skušali prikriti pravo naravo dogajanja. Glavo policije Wolfganga Albersa je obravnava primera stala položaja.