Predsednikov nagovor

Putin Zahodu ponuja roko prijateljstva

M.K./STA
1. 12. 2016, 12.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v nagovoru narodu izrazil pripravljenost za sodelovanje Rusije z Zahodom, kljub napetostim, posebej pa je omenil prihodnjo administracijo ZDA.

Profimedia
Vladimir Putin je ZDA pozval k sodelovanju z Rusijo v boju proti "glavni grožnji" na svetu, ki je mednarodni terorizem.

"Ne želimo si konfrontacije, ne iščemo sovražnikov," je poudaril Vladimir Putin. A dodal je, da "potrebujemo prijatelje, ne bomo pa trpeli kršenja naših nacionalnih interesov".

Rusija je po besedah Putina pripravljena okrepiti vezi s prihodnjo ameriško administracijo. "Pomembno je, da normaliziramo in razvijemo naše dvostranske odnose na enakih temeljih, ki bodo v korist obema stranema," je dejal ruski predsednik.

Novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je v predvolilni kampanji hvalil Putina, ruski predsednik danes sicer ni izrecno omenil. Sicer pa je ZDA pozval k sodelovanju z Rusijo v boju proti "glavni grožnji" na svetu, ki je mednarodni terorizem.

Ruska politika do kriz v Ukrajini in Siriji je sprožila najhujše napetosti z Zahodom po koncu hladne vojne, še posebej pa so se pod administracijo ameriškega predsednika Baracka Obame poslabšali odnosi z ZDA.
Ruski predsednik je danes izpostavil tudi pomen partnerstva s Kitajsko.

Profimedia
Rusi so lahko govor po celotni državi spremljali prek televizijskih sprejemnikov.

V nagovoru pa je bil tudi kritičen do razmer v domovini, ki jim je pripisal odgovornost za negotovo rusko gospodarstvo. S tem je po oceni dpa namignil, da sankcije, ki jih je proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini uvedel Zahod, niso bile glavni dejavnik, zaradi katerega je ruska ekonomija v minulih letih nazadovala.

Poudaril je tudi, da ruski sektor dobrin in storitev več ne slabi in da bo po pričakovanjih rusko gospodarstvo letos na splošno nazadovalo le za 0,3 odstotka. Dodal je, da je letos občutno rast dosegla obrambna industrija, pri kateri se je produktivnost povečala za okoli 10 odstotkov.

Tradicionalnemu letnemu nagovoru Putina so prisluhnili poslanci obeh domov ruskega parlamenta, ruska vlada, guvernerji ter predstavniki ruskega gospodarstva in družbe. Rusi pa so lahko govor po celotni državi spremljali prek televizijskih sprejemnikov.