Predvolilna obljuba

Že zdaj stradajo v pokoju, vlada pa še znižuje starost za upokojitev

G.G./STA
16. 11. 2016, 20.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poljski poslanci so izglasovali nov pokojninski zakon, s katerim so starost za upokojitev znižali s 67 let na 65 let za moške in 60 let za ženske. Spremembe naj bi stopile v veljavo leta 2018.

Profimedia

Znižanje upokojitvene starosti je bila ena od predvolilnih obljub vladajoče konservativne Stranke zakon in pravičnost (PiS). Prejšnja liberalna vlada je starost za upokojitev postopoma zvišala na 67 let.

"Financiranje vseh reform, vključno reforme pokojninskega sistem, je zagotovljeno v proračunu," je v parlamentu zagotovila premierka Beata Szydlo.

Opozicija je na drugi strani opozarjala, da bo imela nižja starost upokojevanja drage posledice, saj mora država že zdaj delno subvencionirati pokojnine, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ko Poljakom poveš, da se bodo lahko bolj zgodaj upokojili, to pomeni stradanje v pokoju - že danes. Za prihodnje rodove to pomeni, da pokojnin sploh ne bo," je dejala poslanka Paulina Hennig-Kloski iz opozicijske stranke Nowoczesna.

Vlada je na kritike odgovorila, da ljudje lahko delajo dlje, če hočejo.

Konservativna vlada je že izpolnila eno svojih glavnih obljub - otroški dodatek v višini 500 zlotov (110 evrov) za vsakega otroka po prvem. Letos bo to državo stalo 17 milijard zlotov (3,8 milijarde evrov), prihodnje leto pa 24 milijard zlotov.