ZDA so ga pustile na cedilu

Francoski predsednik za vzpon Islamske države obtožil Obamo

J.P.
20. 10. 2016, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Francoski predsednik Francois Hollande je namignil, da bi vzpon Islamske države lahko pripisali ameriškemu predsedniku Baracku Obami.

Reuters
Francoski predsednik Francois Hollande

Združene države Amerike z Barackom Obamo na čelu se leta 2013 niso odzvale na pozive francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je ameriške zaveznike vabil k bombardiranju Sirije. »Ne vem, kaj bi se zgodilo, če bi izvedli zračne napade. Lahko rečem le, da nismo bombardirali, zgodila pa se nam je Islamska država,« je dejal v intervjuju leta 2015.

Praviloma zadržani Hollande je z iskrenimi komentarji v novi knjigi dveh novinarjev dnevnika Le Monde v Franciji povzročil kar nekaj razburjenja. Knjiga z naslovom Predsednik tega ne bi smel reči razkriva Hollandovo delovanje, njegove poglede na muslimanske oprave, Baracka Obamo in njegovo zasebno življenje.

Avgusta 2013 je torej Obama Hollanda tako rekoč v zadnji minuti obvestil, da ne bo pristal na vojaško posredovanje v Siriji po domnevni uporabi kemičnega orožja vlade Bašarja al Asada. Hollande je pozneje namignil, da bi takšno posredovanje lahko zavrlo rast Islamske države.

Islam in imigracija

V knjigi so zbrani tudi njegove izjave v zvezi z islamom in imigracijo. Tako je julija 2014 dejal, je islam težava, ker se hoče kot religija uveljaviti v Franciji. Ter da je Francija postala dom prevelikemu številu imigrantov. »Mislim, da imamo preveč prebežnikov, imigrantov, ki ne bi smeli biti tu,« je izjavil Hollande. »Učimo jih francoščine, nato pa pride nova skupina in moramo začeti znova. Nikoli se ne konča, zato se bo nekoč moralo končati.«

Zasebno življenje

To je tema, o kateri nerad govori. Priznal je, da noče formalizirati odnosa, ki ga ima z igralko Julie Gayet, dokler je predsednik. »Potrudim se, da ne postane javen, čeprav ni skrivnost. Tako zavarujem njo in sebe. Videvava se občasno, a ne tako pogosto, kot bi se hotela.«