Francoska nočna mora

FOTO: To je duhovnik, ki sta mu napadalca danes prerezala vrat

R.T.
26. 7. 2016, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dva z noži oborožena moška naj bi v francoskem mestu Saint-Etienne-du-Rouvray v bližini Rouena ugrabila duhovnika in se z njim zaprla v eno od tamkajšnjih cerkva.

Jacques Hamel

Saint-Etienne-du-Rouvray

Med talci sta bili tudi dve nuni in dva farana, skupno pet ljudi.

V napadu sta moška ubila 84-letnega duhovnika Jacquesa Hamela, ranjeni pa so bili tudi trije verniki. Eden od talcev, ki sta mu storilca prav tako prerezala vrat, naj bi se še vedno boril za življenje.

Pokončali so ju policisti

Napadalca sta v cerkev med mašo po 9. uri vstopila skozi zadnja vrata. Po neuradnih informacijah lokalnih medijev naj bi moška, ko sta vpadla v cerkev, vzklikala »Daesh«, kar je arabska kratica za »Islamska država Iraka in Levanta«. Oba napadalca je pokončal ostrostrelec, potem ko sta pritekla na plano.

V Franciji so po terorističnem napadu v Nici izredne razmere podaljšali do januarja 2017.

Francoski predsednik Francois Hollande je napad označil za terorizem, barbarski umor duhovnika pa je obsodil tudi Vatikan. Z Islamsko državo (IS) povezana tiskovna agencija Amaq je poročala, da sta napad izvedla pripadnika te teroristične organizacije. Napad sta po navedbah Amaka, ki se sklicuje na varnostni vir, izvedla kot odgovor na pozive državam članicam mednarodne koalicije, naj napadejo položaje IS.