Konvencija

Republikanci bodo ustoličili Trumpa

G.G./STA
18. 7. 2016, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Clevelandu se bo danes ob strogih varnostnih ukrepih začela štiridnevna nacionalna konvencija republikanske stranke. Na njej bodo Donalda Trumpa uradno potrdili za svojega kandidata na novembrskih predsedniških volitvah, sedanjega guvernerja Indiane Mika Penca pa za kandidata za podpredsednika.

Profimedia

Program republikancev za prihodnja štiri leta oziroma platforma na skoraj 70 straneh ne vsebuje presenečenj. V njej se nasprotuje splavu, davkom, istospolno usmerjenim in čistemu okolju. Največje zlo 21. stoletja za republikance je poleg terorizma še vedno zdravstvena reforma predsednika Baracka Obame

Mesto z manj kot 400.000 prebivalci pričakuje okoli 50.000 obiskovalcev, najmanj 200 milijonov dolarjev neposredne gospodarske koristi in več deset tisoč protestnikov.

Skrb vzbuja tako možnost terorističnega napada kot tudi eksplozivna mešanica Trumpovih nasprotnikov in podpornikov v državi, kjer je dovoljeno odkrito nošenje orožja. V Clevelandu bodo zato v času konvencije veljali še posebej strogi varnostni ukrepi, za varnost pa bo skrbelo več tisoč pripadnikov varnostnih sil.

Cleveland je v svoji zgodovini doslej gostil dve republikanski konvenciji in nobene demokratske. Leta 1936 je bila zadnja. Sedanja bo veliko bolj živahna, saj ob protestih napovedujejo okoli 1200 različnih prireditev in zabav.