Šala in maščevanje

Že trikrat je umrl v terorističnih napadih

uk
10. 7. 2016, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Moški iz Mehike je letos »umrl« v vseh večjih terorističnih napadih. Tako so vsaj trdili njegovi bivši prijatelji, ki so se mu maščevali zaradi denarja.

Facebook
Alfonso naj bi umrl v treh večjih terorističnih napadih letos.

Mehičan, ki so ga pozneje identificirali kot Alfonsa, je »umrl« v egiptovskem letalu EgyptAir, nato v streljanju v Orlandu in nazadnje med streljanjem na letališču Atatürk v Istanbulu. No, tako so vsaj poročali mnogi mediji. A v resnici je šlo za prevaro, pravzaprav precej neokusno šalo, ki so si jo izmislili njegovi znanci.

DENAR

Alfonsa so napadli, ker naj bi svojim prijateljem dolgoval denar.

Moški na fotografiji je seveda še živ. Ko je v članku britanskega BBC videl svojo fotografijo med drugimi fotografijami žrtev, je poklical novinarja, ki je pisal zgodbo. Po njegovih besedah naj bi »šalo« začeli neki njegovi znanci, ki ga obtožujejo, da jim je dolžan denar. Menda naj bi se jim to zdelo smešno, a glede na to, da so ljudje dejansko umirali, gre za precej neokusno potegavščino.

NASEDLI TUDI MEDIJI

Tole je eden od »šaljivcev« zapisal na twitter po strmoglavljenju letala EgyptAir: »Grozno. Moj brat je potoval na tem letalu. Res me je strah za njegovo življenje.« Že mesec pozneje je zakrožilo sporočilo, da je Alfonso umrl v streljanju v Orlandu. Slika Alfonsa (to naj ne bi bilo njegovo pravo ime) se je po napadu pojavila v New York Timesu, kjer so družini izrekli sožalje.

28. junija, po brutalnem napadu na letališču Atatürk, pa je uporabnik twitterja zapisal, da je bil na letališču »brat Alfonso« in da ne ve, kaj se je zgodilo z njim, ter ali mu lahko kdo pomaga. Alfonsova slika se je pojavila tudi v mehiških medijih, kjer so ga obtožili, da je on dal ukaz policistom za napad na protestnike, ki so protestirali za izobraževalno reformo.

KAJ JE STORIL?

Če šaljivcem lahko verjamemo, naj bi Alfonso od njih dobil denar, ki ga ni nikoli vrnil. »Ta moški je bil nekoč moj prijatelj,« je zapisal eden od njih, »a je ukradel denar vsaj štirim mojim prijateljem. Poskusili smo vse, od verbalnih groženj do tožbe, a nismo prišli nikamor. Tako smo se odločili, da ga kaznujemo tako, da njegovo fotografijo objavimo na spletu. Radi bi uničili njegov sloves. Želimo, da ves svet pozna njegov obraz.«

Moški z nadimkom Alfonso: 
»Nisem jih prijavil za to, kar so mi storili, saj se v Mehiki pravna kolesa vrtijo prepočasi.«

Tudi Alfonso je dejal, da je do tega prišlo zaradi pravnega spora. Dodal je, da šaljivcev ne misli tožiti, saj verjame, da nima smisla: »Nisem jih prijavil za to, kar so mi storili, saj se v Mehiki pravna kolesa vrtijo prepočasi. In ne verjamem, da bi dejansko imel kaj od tega.« Obstaja velika možnost, da se bo njegova slika še pojavljala na spletu, a upamo, da bodo šaljivci vendarle trezno premislili in ga ne bodo vmešavali v tako tragične dogodke.