Po brexitu

Španija za "deljeno suverenost" nad Gibraltarjem

M.K./STA
24. 6. 2016, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Španski zunanji minister Jose Manuel Garcia-Margallo se je danes, potem ko so Britanci izglasovali izstop svoje države iz EU, zavzel za "deljeno suverenost" Španije in Velike Britanije nad Gibraltarjem.

vszi
Španija si že dolgo prizadeva, da bi Gibraltar prišel pod njeno suverenost.

To bi po njegovih besedah Gibraltarju omogočilo ohranitev dostopa do skupnega gospodarskega prostora EU.

"Naša formula (...) je britansko-španska deljena suverenost za določeno časovno obdobje, po preteku tega obdobja pa bi se Gibraltar vrnil pod špansko suverenost," je dejal minister za španski radio.

Gibraltar je britansko čezmorsko ozemlje, ki leži na skrajnem južnem koncu Iberskega polotoka. Ima izjemno velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Atlantik in Sredozemsko morje ter Evropo in Afriko.

Španija si že dolgo prizadeva, da bi prišel pod njeno suverenost. Novembra 2002 so na Gibraltarju izvedli referendum o deljeni suverenosti, na katerem pa se je kar 99 odstotkov udeležencev odločilo za ohranitev statusa. Udeležba je bila 90-odstotna.

Na četrtkovem referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU pa se je več kot 95 odstotkov prebivalcev Gibraltarja izreklo za obstanek države v uniji.