Nadja Savčenko

Pričakali so jo kot junakinjo

J.P./STA
25. 5. 2016, 18.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ukrajinska pilotka Nadja Savčenko se je v okviru dogovora med Kijevom in Moskvo o izmenjavi zapornikov danes po skoraj dveh letih v ruskem zaporu v domovino vrnila kot junakinja. Kot je dejala, je pripravljena še enkrat dati življenje za Ukrajino. V Moskvo sta medtem prispela že tudi ruska vojaka, ki sta bila obsojena v Ukrajini.

Facebook
Nadja Savčenko

Savčenkovo je na mednarodnem letališču v Kijevu poleg številčne množice in novinarjev pričakalo spremstvo predsednika Petra Porošenka. To jo je odpeljalo v njegov kabinet, kjer jo je Porošenko odlikoval z najvišjim državnim odlikovanjem.

Porošenko je nato po vrnitvi pilotke napovedal še vrnitev polotoka Krim, ki ga je Rusije aneksirala spomladi 2014, ter uporniškega vzhoda Ukrajine. "Tako kot smo v Ukrajino vrnili Nadjo, bomo tudi Doneški bazen in Krim," je dejal.

Simbol upora

Savčenkova je v Ukrajini postala simbol upora proti proruskim skrajnežem. Med njenim pridržanjem v Rusiji je bila v domovini v odsotnosti izvoljena v parlament, v tem obdobju pa je v znak protesta tudi večkrat gladovno stavkala. Vselej je kljubovala ruskim oblastem in marca na sodišču celo pokazala sredinec.

V zameno za Savčenkovo pa je Kijev danes izpustil tudi domnevna ruska vojaka Aleksandra Aleksandrova in Jevgenija Jerofejeva, ki ju je ukrajinsko sodišče aprila obsodilo na 14 let zapora zaradi bojevanja na separatističnem vzhodu države.

Z odhodom in predhodno pomilostitvijo Rusov se je odprla pot za svobodo 35-letne Savčenkove, ki so jo v Rusiji marca obsodili na 22 let zapora. O izmenjavi Aleksandrova in Jerofejeva za Savčenkovo se je Kijev dogovarjal že dalj časa, intenzivneje po aprilski obsodbi ruskih vojakov. Takrat sta o usodi trojice po telefonu govorila tudi ukrajinski in ruski predsednik Petro Porošenko in Vladimir Putin.

Prosili za pomilostitev

Putin je danes dejal, da se je odločil za izpustitev Savčenkove, potem ko so ga za njeno pomilostitev zaprosili svojci dvojice ubitih ruskih novinarjev, za čigar smrt je bila Savčenkova obsojena.

Rusija je namreč Savčenkovo obtožila sodelovanja v napadu v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila junija 2014 ubita novinarja, ki sta delala za rusko televizijo. Sama je dejanje ves čas zanikala. Savčenkova, sicer pripadnica ukrajinske vojske, naj bi bila v času napada na dopustu in je domnevno v bojih na vzhodu Ukrajine sodelovala kot prostovoljka.

Pozitivni odzivi

Izpustitev Savčenkove sta že pozdravili EU in Nemčija. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je izpostavila, da je njena izpustitev "dolgo pričakovana dobra novica". "Nadja Savčenko je svobodna in je znova v Ukrajini. Dolgo pričakovana dobra novica, ki jo EU proslavlja skupaj z njeno državo," je prek Twitterja zapisala Mogherinijeva.

Tudi Pedro Agramunt, predsednik parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE), katere članica je Savčenkova, je njeno izpustitev označil kot odlično novico.

"Pohvaliti moram Rusijo in Ukrajino, da sta izpustitev omogočili in se že veselim, da jo bom lahko kmalu pozdravil v Strasbourgu, morda že na naslednji seji junija, če bo njeno zdravje to dopuščalo," je menil Agramunt.

Ukrajina je Savčenkovo imenovala za članico svoje delegacije v PS SE, s čimer bi morala imeti diplomatsko imuniteto. A po mnenju ruskega tožilstva ta imuniteta ni veljala, ker je bila podeljena po domnevnem kaznivem dejanju.

Zadovoljstvo ob izpustitvi Savčenkove je danes izrazil še nemški zunanji minister in trenutno predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Frank-Walter Steinmeier.