Svet

Faymann pozval Merklovo k uvedbi omejitev za sprejem migrantov

T.C.
13. 3. 2016, 12.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Avstrijski kancler Werner Faymann je nemško kolegico Angelo Merkel pozval, naj uvede omejitve za sprejem migrantov in beguncev. Njihov cilj namreč kljub možnosti nastanitve v drugih državah članicah EU povečini ostaja Nemčija. Tam sicer v zadnjem času beležijo znaten upad prihodov migrantov, medtem ko se njihovo število v Grčiji še naprej povečuje.

Fotografija je simbolična.

Kot je Faymann povedal za današnjo izdajo časnikov Österreich in Kronen Zeitung, razdelitev beguncev v EU ne deluje, ker begunci skoraj izključno upajo na to, da bodo prišli v Nemčijo. "Šele ko bo Nemčija uvedla omejitve in bo begunce prevzemala direktno iz krizne regije, se bo prekinila logika neurejenih migracij," je dejal Faymann.

Reuters
Fotografija je simbolna.

Izpostavil je še, da mora Merklova končati "model tekme med begunci in migranti, v kateri je zmagovalec vsak, ki prispe v Nemčijo". Trenutno begunci niso zainteresirani za tiste države EU, ki so uvedle kvote za sprejem, je še dodal avstrijski kancler. Francija je po njegovih besedah pripravljena sprejeti 30.000 beguncev, a jih ni sprejela niti 1000, ker si vsi želijo v Nemčijo in Avstrijo. Podobno je s Portugalsko.

Faymann je predlagal Nemčiji, naj uvede jasno zgornjo mejo za sprejem beguncev do 400.000 ljudi na letni ravni. EU in Nemčija morata, tako kot Avstrija, jasno povedati, da bo tisti, ki bo ob pomoči tihotapcev prispel na zunanjo mejo EU, vrnjen, in to brez izjeme, je še menil avstrijski kancler.

Politika Merklove do beguncev je danes na preizkušnji v treh nemških zveznih deželah, kjer potekajo deželne volitve. Gre za jugozahodni deželi Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško ter vzhodno Saško-Anhalt.

STA

Medtem je število novih prihodov beguncev v Nemčijo močno upadlo. Letos je do 10. marca v državo prispelo 105.000 beguncev in migrantov, poroča nemški Bild. V januarju so glede na uradne podatke zabeležili 64.700 prihodov, februarja 37.600 in v prvih desetih dneh marca 2900. V sredo jih je sicer prišlo 89, v četrtek pa 92.

Po drugi strani pa število beguncev v Grčiji nenehno narašča. Kot je danes sporočila grška vlada, se na ozemlju Grčije nahaja 44.000 migrantov, medtem ko imajo v državi kapacitete za okoli 31.000 ljudi. Na otokih čaka na pot na celino skoraj 9000 migrantov.

Na območju pokrajine Atika ter predvsem v prestolnici Atene je okoli 11.000 migrantov, v Idomeniju na grško-makedonski meji pa je število migrantov nespremenjeno pri 12.000. Iz Idomenija sicer ljudje kljub slabim pogojem ne želijo odpotovati, ker še vedno upajo, da se bo meja zanje odprla.

Reuters
Načrt predvideva tudi neposredno preselitev sirskih beguncev iz Turčije v države EU.