Svet

Nova rudniška nesreča, nove smrtne žrtve

STA
26. 2. 2016, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V premogovniku Severna blizu kraja Vorkuta na severu Rusije sta v četrtek odjeknili dve eksploziji metana, v katerih so življenje izgubili najmanj štirje ljudje. 26 rudarjev še pogrešajo.

26 rudarjev je še vedno pod zemljo, njihova usoda pa ni znana.

Kot je sporočila družba Vorkutaugol, ki upravlja s premogovnikom, je eksplodiralo okoli 680 metrov pod zemljo. Prva eksplozija je odjeknila ob 14.09 po krajevnem času, druga ob 15.58.

V ruskih rudnikih so nesreče zaradi zastarele infrastrukture in nespoštovanja varnostnih pravil dokaj pogoste. V nekem drugem rudniku v Vorkuti je februarja 2013 v eksploziji umrlo 18 rudarjev.

Po eksplozijah se je del rudnika okoli 2000 kilometrov severovzhodno od Moskve zrušil, v njem pa je ostalo ujetih 110 rudarjev. Med njimi so jih v prvih urah po nesreči iz premogovnika rešili 80. Osem jih je nato poiskalo medicinsko pomoč, od tega so štiri zadržali v bolnišnici.

Reševalci so na površje potegnili tudi štiri trupla. 26 rudarjev je še vedno pod zemljo, njihova usoda pa ni znana. Pri njihovem reševanju sodeluje okoli 360 reševalcev s težko mehanizacijo, njihovo delo pa med drugim ovira dim. "Ne bomo opustili upanja," je zatrdil ruski minister za civilno zaščito Vladimir Pučkov, ki je zaradi incidenta iz Moskve prispel na prizorišče.