Svet

Nato bo vračal begunce v Turčijo

STA
25. 2. 2016, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ladje Nata bodo migrante in begunce, ki jih bodo v okviru svoje nove operacije rešile v Egejskem morju, vračale v Turčijo, če bodo od tam prišli, je danes sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg, potem ko je Nato dosegel dogovor o mandatu operacije.

Facebook
Fotografija je simbolična.

Obrambni ministri članic Nata so se 11. februarja na predlog Nemčije, Grčije in Turčije, ki so najbolj prizadete v migrantski krizi, dogovorili za misijo v Egejskem morju, ki naj bi pomagala ustaviti tok beguncev in migrantov iz Turčije v Grčijo. Vendar pa so se morali še dogovoriti z Ankaro, potem ko je pokazala zadržanost do sprejema beguncev in migrantov, ki bi jih rešili na morju.

Kratka morska pot med Turčijo in Grčijo je glavna pot do Evrope prosilcev za azil, ki bežijo pred vojno v Siriji, ki pa so se jim pridružili tudi ekonomski migranti. Evropa se tako od lani sooča z rekordnim migrantskim valom, ko je prišlo več kot milijon prosilcev za azil.

Ladje v egejsko morje prispele minuli teden

V sporočilu za javnost je Stoltenberg danes izpostavil, da bo Nato sodeloval v mednarodnih prizadevanjih za ustavitev nezakonite trgovine z ljudmi in nezakonitih migracij v Egejskem morju.

Poudaril je, da naloga Nata ni, da bi vračal plovila z migranti, da pa morajo po mednarodnem pravu njene ladje reševati ljudi v težavah, tako kot katerakoli druga plovila.

V primeru, da bodo rešili migrante, ki bodo prišli iz Turčije, pa jih bodo v Turčijo vrnili, je pojasnil.

Ladje Nata so v okviru operacije v Egejsko morje prispele minuli teden, kjer izvajajo nadzor in opazovanje, je dejal in dodal, da zavezništvo vzpostavlja tudi direktne povezave z agencijo EU Frontex.

Namen operacije je grške in turške oblasti opremljati z obveščevalnimi podatki, tako da bodo lažje ukrepale proti tihotapcem z ljudmi in kriminalnim družbam, ki prispevajo k migrantski krizi, je dodal.

Štiri Natova plovila, ki sodelujejo v operaciji, so pod nemškim poveljstvom, na njih pa so tudi kanadski, grški in turški mornarji in častniki. Delujejo lahko v grških in turških ozemeljskih vodah. Turčija in Grčija se po besedah Stoltenberga sicer nista dogovorili za napotitev svojih sil v vode ali zračni prostor druge države, saj imata dolgoletne ozemeljske spore.

Izpostavil je še, da je naloga Nata olajšati sodelovanje in izmenjavo informacij med Grčijo in Turčijo, saj sta obe članici zavezništva, medtem ko je samo Grčija članica EU. Ob tem je še izpostavil, da današnji dogovor pomeni, da Nato sodeluje z EU tesneje kot kdajkoli doslej.