Svet

Oblasti na dosmrtno ječo obsodile 4-letnega dečka

M.J.
24. 2. 2016, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ahmed Mansour Qurani Sharara je bil v odsotnosti obsojen za štiri umore, osem poskusov umora, uničevanje lastnine, kaljenje reda in miru ter zaradi groženj policistom.

YouTube

Na seznamu se je znašlo še 115 drugih oseb, ki so prav tako dobile doživljenjsko zaporno kazen na vojnem sodišču v Kairu in sicer za zločine, storjene 3. januarja 2014 v provinci Fayoum 70 kilometrov južno od Kaira. Obtoženci so sodelovali v nasilnem protestu v podporo odstavljenemu predsedniku Muhamedu Mursiju.

Oblasti, vsaj del njih, so vedele koliko let ima Ahmed, kajti ko ga je policija leta 2014 poskušala prijeti, so ugotovili, da je zgolj še otrok. Pa so namesto njega prijeli njegovega očeta, Mansoura Quranija Shararo. V priporu so ga imeli štiri mesece. Ko so ga spustili iz zapora pa je Mansour pobegnil s svojo družino in od tedaj dalje se skriva.

Kljub temu, da so oblasti vedele, da gre za dveletnega dečka, so ga dve leti kasneje v odsotnosti obsodili na doživljenjski zapor. Sodišče ni priznalo niti Ahmedovega rojstnega lista, katerega je eden izmed njegovih odvetnikov dostavil sodišču. Po končani sodbi je njegov oče v soboto dal intervju, v katerem je dejal, da se boji za sinovo varnost. Med samim intervjujem je cel čas držal Ahmeda v rokah.

»Pravijo, da mi bodo vzeli sina. Ne dam ga nikomur. Bog naj mi pomaga,« je jokal Masour pred kamerami.

Po intervjuju so egiptovske oblasti priznale, da je prišlo do pomote in so obljubili, da malega Ahemeda, niti njegovega očeta, ne bodo prijeli. V nedeljo je predstavnik vojnega tožilstva na Facebooku priznal, da so Ahmeda zamenjali z 16-letnim fantom istega imena in priimka, ter da gre dejansko za neko drugo osebo.

Dejstvo je, da malega otroka sploh ne bi mogli obsoditi in poraja se vprašanje, kako je do tovrstne napake sploh lahko prišlo. Ljudje menijo, da sodstvo ne deluje verodostojno in ne verjamejo v njegovo neodvisnost.