Svet

Škodljiv vpliv francoskih jedrskih poskusov na Pacifiku

STA
23. 2. 2016, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoski predsednik Francois Hollande je ob obisku na Francoski Polineziji v ponedeljek priznal, da so tri desetletja francoskih jedrskih poskusov na tem območju škodljivo vplivala na okolje in zdravje tamkajšnjih prebivalcev. Obljubil je tudi revizijo procesa za odškodnine žrtvam.

Arhiv Svet24

"Brez Francoske Polinezije Francija ne bi imela atomske bombe in s tem tudi nobene moči zastraševanja," je še dejal pred poslanci v Papeeteju, prestolnici tega francoskega čezmorskega teritorija.

Hollandove izjave so po navedbah AFP doslej najbolj jasno priznanje škode, ki jo je na območju Tihega oceana povzročil jedrski program Francije med letoma 1966 in 1996. Francija je na atolih Muroroa in Fangataufa v tem času izvedla 193 jedrskih poskusov.

Zaradi bolezni, večinoma rakavih obolenj, ki so domnevno posledica jedrskih poskusov, je doslej vložilo tožbe okoli tisoč ljudi, a le 20 so doslej izplačali odškodnine. Hollande je napovedal revizijo tega procesa.

Francija je v Sahari in Pacifiku med letoma 1960 in 1996 izvedla skupno 210 poskusov, v katerih je sodelovalo okoli 150.000 vojakov in civilistov. Številni med njimi so kasneje imeli resne zdravstvene težave.

Francija je več desetletij zavračala odgovornost iz strahu, da bi priznanje v času vojne oslabilo njen jedrski program. Leta 2010 pa je Francija sprejela zakon, ki je omogočil odškodnine vojnim veteranom in civilistom, ki so zboleli zaradi jedrskega programa.