Svet

Razkrita intimna papeževa pisma poročeni ženski

G.G.
15. 2. 2016, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Papež Janez Pavel II. je več kot trideset let tesno prijateljeval s filozofinjo Anno-Tereso Tymieniecko, razkrivajo pisma in fotografije, ki jih je objavil BBC. Pisma sicer ne razkrivajo, da bi priljubljeni papež prelomil zaobljubo celibatu.

Papež Janez Pavel II. je Anno-Tereso Tymieniecko opisal kot »darilo od boga«.
Novinar BBC Edward Stourton, ki je posnel dokumentarec, je dejal, da so v poljski narodni knjižnici odkrili več kot 350 pisem, prva segajo v leto 1973, zadnje pa je bilo poslano le nekaj mesec pred njegovo smrtjo leta 2005. "Mislim, da sta bila več kot prijatelja, a manj kot ljubimca," je dodal.

Leta 1973 je takrat 50-letna Tymieniecka vzpostavila stik s kardinalom Karolom Wojtylo. Krakowskega nadškofa je želela vprašati glede njegove najnovejše knjige. Da bi se lahko pomenila o knigi, je celo priletela iz ZDA.

V naslednji mesecih se je med Tereso in Karolom pričelo dopisovanje. Najprej so bila pisma formalna, čez čas pa je njuno prijateljstvo postalo intenzivnejše, globlje.

Ko se je kardinal Wojtyla leta 1976 udeležil konference v ZDA, ga je Tymienecka povabila, da nekaj dni preživi na njenem domu v ameriški zvezni državi Nova Anglija. V teh dneh se je njuno prijateljstvo še poglobilo. Sprehajala sta se po parkih, podeželju, skupaj sta celo taborila.

»Moja draga Teresa, prejel sem vsa tri pisma. Pišeš, da si razdvojena, a ne najdem odgovora na te besede,« je septembra 1976 zapisal Karol Wojytla, ki je čez dve leti postal papež, s Tereso pa sta si še naprej dopisovala.

BBC sicer ni dobil vpogled pisem, ki jih je napisala Tymieniecka, Marsha Malinowski, ki je zaslužna za predaja pisem pa verjame, da je bila Teresa zaljubljena v kardinala Woytlyo že od začetka njunega prijateljstva.