Svet

Z ognjemeti v leto opice

STA
8. 2. 2016, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kitajci so v novo leto, ki ga praznujejo po lunarnem koledarju, tudi letos tradicionalno vstopili z ognjemeti, a tokrat manj bučno kot prejšnja leta. Oblasti v nekaterih kitajskih mestih so namreč omejile uporabo pirotehnike, ponekod pa so jo celo prepovedale.

Profimedia
Veličasten ognjemet v mestu Changsha.

Številna mesta na Kitajskem so prebivalce pozvale, naj bodo letos pri uporabi pirotehnike varčnejši. Prebivalci prestolnice Peking so tako začeli rakete in petarde prižigati šele v nedeljo zvečer oziroma opolnoči po lokalnem času in ne že zjutraj, kot je to bila navada prejšnja leta.

V Šanghaju so oblasti celo odredile prepoved uporabe raket in petard na ožjem območju mesta. V mestu Zhengzhou, prestolnici kitajske province Henan, pa so ognjemete povsem prepovedali. Tistim, ki bi kršili prepoved, so zagrozili s kaznimi.

Kitajci so sicer v novo leto vstopili tudi z manj onesnaženim zrakom, saj so bile mejne vrednosti smoga, s katerim se zadnja leta spopadajo v večjih mestih, nižje kot običajno.

Vsa mesta na Kitajskem pa se vendarle niso odpovedala razkošju praznovanja. Veličasten ognjemet je ob glasbeni spremljavi v nedeljo zvečer obarval nebo nad mestom Changsha, prestolnice osrednje province Hunan.

Praznovali so tudi po svetu

Kitajsko novo leto, ki bo po kitajskem horoskopu v znamenju opice, so proslavili tudi milijoni Kitajcev po vsem svetu. Ognjemeti so obarvali nebo nad Manhattnom v New Yorku, kjer živi številčna kitajska skupnost.

Podobno praznovanje so pripravili tudi v Singapurju, kjer je premier Lee Hsien Loong v novoletni poslanici kitajsko novo leto označil za poseben praznik in spomnil na pomen družine.

Kitajci prihod novega leta običajno proslavijo z ognjemeti ter sprevodi s pisanimi zmaji in levi in velja za najpomembnejši tradicionalni kitajski praznik. Takrat na milijone Kitajcev obišče svoje družine, kar spremlja nepopisna gneča na železniških in avtobusnih postajah.

Po letu pohlevne ovce oz. koze svet tako vstopa v leto opice. Astrologi mu napovedujejo večjo nestabilnost in nesoglasja, bo pa konflikte menda lažje reševati.