Svet

Našteli več kot 130 požarov, gasilci in vojska se spopadajo z ognjenimi zublji

STA
28. 12. 2015, 18.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ob za ta letni čas neobičajno toplem vremenu sever Španije pestijo številni gozdni požari. Gasilci so jih danes našteli več kot 130 in sumijo, da so bili namerno podtaknjeni.

YouTube

Samo na območju Kantabrije se okoli 400 gasilcev in vojakov spopada z več kot 80 požari, skoraj vsi pa naj bi bili delo požigalcev.

V minulem tednu je ogenj tam opustošil že najmanj 2000 hektarjev območja "izredne ekološke vrednosti", večinoma v dveh naravnih parkih. "To ogroža sedanjost in prihodnost pokrajine Kantabrije," je posvaril prvi mož tamkajšnje regionalne vlade Miguel Angel Revilla.

V Kantabriji je od septembra padlo le zelo malo dežja, temperature v povprečju še kar dosegajo 23 stopinj Celzija, za piko na i pa sedaj piha še močan veter s hitrostjo do 110 kilometrov na uro. Meteorologi kakšnih večjih sprememb vremena zaenkrat ne napovedujejo.

Ognjeni zublji se širijo tudi v severnih španskih regijah Asturija in Navara. Doslej so terjali eno življenje, ko je v sredo v Asturiji strmoglavil gasilni helikopter, pri čemer je umrl pilot.

Požari so sicer letos v Španiji uničili že več kot 54.000 hektarjev obdelovalnih površin in gozdov, kar je več kot lani in predlani skupaj.