Svet

Italijansko vladno letalo: kje je pilot?

A.Š.
10. 12. 2015, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Novo letalo italijanske vlade, vredno milijon evrov na mesec, bo ostalo na tleh.

Stari Airbus A319 je imel premajhen doseg.

Renziju očitajo razsipavanje z denarjem za vladno letalo.

Pri tem ne gre za politične čirule čarule, kot smo jih videli pri nesrečnem slovenskem Falconu, pač pa za najnovejše letalo, ki ga bo uporabljal italijanski premier Mateo Renzi. Letalo je Italija že oktobra najela od družbe Etihad, v Rim pa je prispelo še preden so državni uradniki ugotovili, da nimajo nobenega kvalificiranega pilota.

"Ta hip nimamo vojaškega pilota - ti so edini, ki lahko pilotirajo letalo - ki bi bil ustrezno kvalificiran," je povedal anonimni vir za italijansko oddajo Striscia la Notizia. Težava je tudi v letališču - prejšnje vladno letalo je vzletalo z letališča Ciampino v Rimu, ki pa ima preozke steze za razpon kril novega letala. Italija naj bi za najem letala plačevala kar en milijon evrov mesečno, Airbus A340-500 pa je bil nadgrajen še s kopalnico in konferenčno sobo.

Renzi je do zdaj letel s precej manjšim Airbusom A319. Prejšnje letalo je moralo pristati vsakih pet ur za dolivanje goriva, postanki v državah kot so Rusija in Kazahstan pa zdaj ne bodo več potrebni.