Svet

Mjanmarska vlada po zmagi opozicije obljubila spoštovanje volilnih rezultatov

sta
11. 11. 2015, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mjanmarska vlada, ki ima podporo močne vojske, je danes obljubila, da bo spoštovala rezultate nedavnih parlamentarnih volitev, na katerih je opozicijska Narodna liga za demokracijo (NLD) Aung San Suu Kyi prepričljivo zmagala. Glede na delne izide je NLD prejela kar 90 odstotkov glasov. Suu Kyijevi je čestital tudi aktualni predsednik Thein Sein.

Čeprav volilna komisija NLD še ni razglasila za zmagovalko, je vse bolj očitno, da se bo ravnotežje moči v Mjanmaru, ki so mu pol stoletja vladali vojska in njeni zavezniki, spremenilo.

Doslej so znani rezultati za 40 odstotkov sedežev v mjanmarskem parlamentu, ki kažejo, da je NLD osvojila kar 90 odstotkov glasov.

A podporniki Suu Kyijeve so kljub temu zaskrbljeni, kako se bo vojska odzvala na volilni poraz vladajoče elite, saj so še vedno sveži spomini na volitve leta 1990, ko je NLD prav tako slavila, a ji je vojaška hunta preprečila prevzem oblasti, kar je državo pahnilo v mednarodno osamitev.

V prvem odzivu stranke, ki vlada s podporo vojske in je na nedeljskih volitvah osvojila le pet odstotkov glasov, je informacijski minister Ye Htut čestital NLD za dosedanje rezultate in obljubil, da bo "spoštoval in ubogal odločitev volivcev".

Prav tako je obljubil miroljuben prenos odgovornosti na zmagovalno stranko. Minister je v pismu, objavljenem na družbenem omrežju Facebook, še zapisal, da bi po objavi končnih uradnih rezultatov lahko sledili pogovori s Suu Kyijevo. Minister je tudi prenesel čestitke Seina NLD in Suu Kyijevi.

Reuters
Barack Obama in Aung San Suu Či

Ta je sicer pred tem poslala pisma Seinu, vrhovnemu poveljniku oboroženih sil Minu Aungu Hlaingu in tudi vplivnemu predsedniku parlamenta Shweju Mannu, v katerih je pozvala k pogovorom o "narodni spravi" prihodnji teden. "Državljani so izrazili svojo voljo na volitvah," je zapisala o prepričljivi zmagi NLD na nedeljskih volitvah.

Po mnenju analitikov so sicer pred Mjanmarom težki meseci, saj vojska še vedno zaseda pomembne položaje, ščiti pa jo ustava, ki jo je spisala sama in ji avtomatsko dodeljuje četrtino sedežev v parlamentu, prav tako pa ključne varnostne položaje.