Svet

Ministri v pripravah na podnebno konferenco gladijo razlike

sta/mv
8. 11. 2015, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tri tedne pred podnebno konferenco se danes v Parizu začenja pripravljalno srečanje, na katerem bodo ministri za okolje in energetiko iz okoli 60 držav poskušali zmanjšati politična razhajanja pred končnim dogovorom, pričakovanim za konec leta. Teh je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še vedno veliko.

Reuters
Podnebna konferenca, ki bo potekala med 30. novembrom in 11. decembrom v Parizu, bo vrhunec šestletnega dela v času od neuspešne konference leta 2009 v Koebenhavnu, ki ni prinesla odločilnega dogovora.

Na srečanju, ki bo trajalo do torka, sodelujejo predstavniki vseh pogajalskih skupin, tudi visoki predstavniki glavnih onesnaževalk Kitajske, ZDA, Evropske unije, Indije in Brazilije. To je že tretje takšno ministrsko srečanje letos, na njem pa naj bi se med drugim lotili vprašanj delitve bremen zmanjševanja izpustov ter financiranja ukrepov. Podnebna konferenca, ki bo potekala med 30. novembrom in 11. decembrom v Parizu, bo vrhunec šestletnega dela v času od neuspešne konference leta 2009 v Koebenhavnu, ki ni prinesla odločilnega dogovora. Cilj letošnje konference je dogovor, ki bi omejil globalno segrevanje na do dve stopinji Celzija v primerjavi z obdobjem pred industrijsko revolucijo. Udeležilo se je bo več kot 80 svetovnih voditeljev, med njimi ameriški predsednik Barack Obama ter kitajski predsednik Xi Jinping.

Objektivni razlogi za dosego dogovora

Po besedah francoskega zunanjega ministra Laurenta Fabiusa obstajajo "objektivni razlogi" za dosego dogovora. "Fenomen (podnebnih sprememb) se je okrepil in s tem tudi zavedanje o njem," je povedal v soboto za radio Europe1. Združeni narodi sicer pred podnebno konferenco opozarjajo, da zaveze 146 držav o zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov "še zdaleč niso dovolj" za preprečitev segrevanja ozračja. Podatki poročila programa ZN za okolje (Unep) namreč kažejo, da bi takšni prostovoljni ukrepi dosegli zgolj tretjino potrebnega zmanjševanja izpustov do leta 2030.