Svet

Zahod zahteva preiskavo preizkusa iranske rakete

sta
22. 10. 2015, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

ZDA, Velika Britanija, Francija in Nemčija so v sredo zaprosile odbor Varnostnega sveta Združenih narodov za izvajanje sankcij, naj preuči nedavno iransko testiranje rakete, ker bi to lahko bila resna kršitev resolucij ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iran je 10. oktobra preizkusil delovanje balistične rakete srednjega dosega, ki bi bila po besedah ameriške veleposlanice pri ZN Samanthe Power sposobna nositi tudi jedrsko konico.

Četverica držav je v poročilu omenjenemu odboru VS ZN opozorila, da je bil ta preizkus rakete resna kršitev resolucij ZN. Šlo naj bi za kršitev resolucije VS ZN 1929 iz leta 2010, ki Iranu prepoveduje preizkus balističnih raket, ki bi lahko nosile jedrsko orožje. Predlagateljice zahtevajo takojšnje ukrepanje, navaja AFP, ki je pridobila izvod tega pisma.

Powerjeva je v sredo v VS ZN še ocenila, da je šlo za "provokativno izstrelitev rakete", kar ZDA jemljejo zelo resno, saj da bi to lahko spodkopavalo regionalno stabilnost.

Ta zahteva po preiskavi in ukrepanju VS ZN je običajno prvi korak k uvedbi morebitnih sankcij oz. drugih prisilnih ukrepov. Za to je sicer potreben tudi pristanek Rusije in Kitajske oz. ti stalni članici VS ZN temu predlogu ne smeta nasprotovati.

V Iranu so že minulo soboto zatrdili, da izstrelitev rakete ni bila v nasprotju z resolucijami ZN. Zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je tudi pojasnil, da omenjena raketa sploh ni zasnovana na način, da bi lahko nosila jedrsko bojno konico. V Teheranu pa so še ponovili, da nimajo namena razvijati jedrskega orožja.

Z minulim koncem tedna mora Iran izvajati tudi jedrski dogovor, ki ga je julija sklenil s šesterico velesil in s katerim je pristal na stroge omejitve svojega jedrskega programa in mednarodni nadzor jedrskih aktivnosti, v zameno pa naj bi mu bile odpravljene gospodarske in finančne sankcije.

Ameriški predsednik Barack Obama je v nedeljo svoji administraciji že odredil, naj sprejme ukrepe za umik sankcij proti Iranu. Podobno je pravno podlago za umik ekonomskih in finančnih sankcij proti Iranu v nedeljo sprejel tudi Svet Evropske unije.