Svet

Republikanci so našli naslednika za Boehnerja

sta
22. 10. 2015, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Okoli 40 republikanskih skrajnežev v predstavniškem domu ameriškega kongresa, ki so se poimenovali poslanska skupina za svobodo, so v sredo sporočili, da ne bodo nasprotovali Paulu Ryanu iz Wisconsina, ki je predviden za naslednika predsednika predstavniškega doma Johna Boehnerja iz Ohia.

Wikipedia

Boehner je zaradi omenjene skupine, ki zavrača kompromise, po papeževem obisku v kongresu napovedal odstop s položaja in slovo od politike ter kongresa. Za njegovega naslednika je bil predviden vodja večine Kevin McCarthy, ki pa ni dobil podpore "svobodnjakov" in je odstopil od kandidature.

Republikanska stranka se je znašla v resnih težavah, iz katerih jih bo sedaj predvidoma potegnil Ryan, ki si ga je Mitt Romney leta 2012 izbral za podpredsedniškega kandidata.

Ryanovo delo ne bo nič lažje kot je bilo Boehnerjevo, saj zakonodaje ni mogoče sprejemati brez dogovarjanja z demokrati, ki lahko predloge blokirajo v senatu, in brez predsednika Baracka Obame, ki ima pravico do veta.

Kmalu bo potrebno spet povišati dovoljeno zgornjo mejo javnega dolga, decembra pa poteče rok začasnega financiranja dela vlade in Obama zahteva, da kongres do takrat sprejme proračun za tekoče proračunsko leto 2016, ki se je začelo 1. oktobra.

Bela hiša je sicer v sredo zvečer sporočila, da bo Obama danes vložil veto na predlog zakona o obrambnem proračunu, vrednem 612 milijard dolarjev. Veto bo vložil, ker mu kongres znova onemogoča zaprtje taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi. Jedro spora pa je 38 milijard dolarjev dodatne porabe za Pentagon.