Svet

Na Hrvaškem do danes sprejeli skoraj 180.000 migrantov

STA
15. 10. 2015, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na Hrvaškem so od sredine septembra do danes zjutraj sprejeli več kot 178.500 migrantov. Povprečno na Hrvaško vsak dan prek meje s Srbijo pride okoli 5000 ljudi, zato je pričakovati, da bodo danes našteli več kot 180.000 ljudi. Začasni begunski center v Opatovcu je danes obiskala tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Reuters

Na Hrvaškem so danes samo do 9. ure zjutraj našteli več kot 2000 migrantov, v sredo pa je iz Srbije prišlo nekaj več kot 4800 ljudi, in to kljub slabim vremenskim razmeram. Večino so že prepeljali z izrednimi vlaki proti Botovu ob madžarski meji.

Hrvaška zunanja ministrica Pusićeva je sicer danes po obisku v Opatovcu potrdila stališče hrvaške vlade, da ne bodo gradili ograje na meji s Srbijo.

"Gre za prelomni čas, v katerem Evropska unija odloča, ali bo znova prostor zidov in žic ali pa se bo odločila za sodelovanje," je izjavo Pusićeve povzel hrvaški radio.

Ocenila je, da bo ustavitev spopadov v Siriji z enotno mednarodno politiko skrčila tudi begunski val in da je to potrebno storiti pred zimo.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je medtem kritiziral izjave hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ki je v sredinem pogovoru za Jutarnji list izjavila, da bi moral Zagreb zgraditi ograjo ob meji s Srbijo. Dačić je ocenil, da zidovi na mejah niso v skladu s politiko Evropske unije.

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je v sredo za hrvaško televizijo izjavil, da ima država dovolj denarja za sprejem in prevoz beguncev čez svoje ozemlje, za oskrbo ljudi, ki bi se zadrževali na Hrvaškem, pa nima dovolj sredstev.

Na novinarsko vprašanje, kaj bodo storili, če se bodo uresničile besede slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, da bo Slovenija zaprla svojo mejo za begunce, če bo to storila Avstrija, je Ostojić odgovoril, da je treba videti, kaj se bo še zgodilo.

"Mnogi so govorili o zapiranju meja. Mejo lahko zaprete le tako, da ste pripravljeni streljati v ljudi. Potem bomo videli, ali je to Evropa, o kateri mi govorimo," je izjavil Ostojić. Kot je poudaril, je največji uspeh med ravnanjem z begunsko krizo na Hrvaškem dejstvo, da od začetka begunskega vala niso imeli nobenega varnostnega incidenta z begunci niti kaznivih dejanj, kot so kraje in podobno.

Potrdil je, da bodo v Slavonskem Brodu pripravili zimski tranzitni center za begunce, v katerem bodo poleg boljših pogojev za sprejem beguncev in migrantov tudi pristojne hrvaške službe lažje opravljale svoje delo pri sprejemu in organiziranem prevozu ljudi v zimskem času.