Svet

Krvavi obračun med študentsko bratovščino

STA/G.G.
10. 10. 2015, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po smrti enega študenta v Arizoni je v petek prišlo do strelskega napada še pri kampusu univerze v Teksasu, kjer je prav tako umrla ena oseba. Na šoli v Kentuckyju so se razbežali zaradi lažnega strelskega alarma, predsednik ZDA Barack Obama pa je obiskal Oregon, kjer je strelec na kolidžu minuli teden pobil devet ljudi.

Reuters

Reuters

Na univerzi Northern Arizona v Flagstaffu se je nočni prepir sprevrgel v jutranje streljanje. 18-letni član ene od študentskih bratovščin trdi, da so ga skupaj s prijateljem napadli pripadniki druge bratovščine in je stekel po pištolo. Ubil je enega od domnevnih napadalcev, tri pa ranil.

Pri študentskem naselju univerze Texas Southern v Houstonu so medtem streljali kar dvakrat. Prvo streljanje, katerega udeležence policija še išče, ni zahtevalo žrtev. Drugo streljanje pa je zahtevalo življenje študenta, še ena oseba je bila ranjena. Policija je nato preplavila kampus, študenti in profesorji pa so se zaklenili po predavalnicah in nekaj ur čakali na odločitev policije, ali je nevarnost minila.

Obama je v petek obiskal družine žrtev pokola na kolidžu Umpuqua v Roseburgu v državi Oregon, kjer pa ni govoril o svojem stališču glede orožja. Dejal je le, da je prišel le tolažit družine ubitih.

Njegovi pozivi k večjemu nadzoru nad orožjem bi tam sicer padli na gluha ušesa, saj celo protestantski pastorji govorijo o potrebi po oboroževanju profesorjev in študentov, vsaka domačija pa ima doma več orožja kot otrok.

Američani imajo radi svoje orožje, orožarski lobi ima pod palcem večino kongresa, pa tudi ukrepi, ki jih predlaga Obama, nasilja ne bi zmanjšali. Najbolj odmevne pokole so namreč izvedli ljudje, ki pred tem niso bili kaznovani in so lahko povsem zakonito kupili orožje.