Svet

Islamistični uporniki zavzeli pomembno vojaško oporišče na severozahodu Sirije

STA
9. 9. 2015, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po dveh letih obleganja je z Al Kaido povezana uporniška skupina Fronta al Nusra dokončno zavzela še zadnje vojaško oporišče v severozahodni provinci Idlib, ki je bilo v rokah režima, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Reuters

Sirska državna televizija je poročala, da so se vojaki, ki so varovali vojaško oporišče Abu Duhur, 50 kilometrov južno od Alepa, "po silovitih spopadih s terorističnimi organizacijami umaknili s svojih položajev".

Po navedbah observatorija je oporišče varovalo med 100 in 120 ljudi, nemška tiskovna agencija dpa pa obenem poroča, da je skrajnežem k uspehu pomagal torkov peščeni vihar.

"Po silovitem napadu, ki je trajal od ponedeljka, je Fronta al Nusra skupaj z zavezniškimi islamističnimi skupinami zavzela skoraj celotno vojaško letališče Abu Duhur," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil observatorij s sedežem v Veliki Britaniji.

Uporniške sile so v minulih mesecih zavzele večja mesta in vojaške baze v Idlibu. Medtem so provladne sile še vedno prisotne v dveh obleganih šiitskih krajih, Fua in Kafraja.

V konfliktu med režimom predsednika Bašarja al Asada in različnimi uporniškimi skupinami je v zadnjih štirih letih po podatkih ZN umrlo najmanj 250.000 ljudi, situacija pa je več kot štiri milijone ljudi prisilila v beg, še navaja dpa.