Svet

Gvatemala dobila novega predsednika, prejšnji v priporu

STA/J.P.
4. 9. 2015, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V gvatemalskem kongresu je v četrtek za novega predsednika države zaprisegel Alejandro Maldonado, potem ko je dosedanji predsednik Otto Perez zaradi obtožb glede korupcije odstopil. Perez je moral medtem zaradi suma, da bi lahko pobegnil v tujino, v preiskovalni pripor, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Perez je obtožen upravljanja večmilijonske korupcijske sheme, ki je podjetjem s podkupovanjem skorumpiranih uradnikov omogočala nižanje carinskih dajatev. Gvatemalski kongres mu je zaradi tega v sredo odvzel imuniteto, oblasti so zoper njega izdale tudi zaporni nalog.

Gvatemalo že nekaj mesecev pretresa niz korupcijskih škandalov. Ti so s položaja maja odnesli nekdanjo podpredsednico Roxano Baldetti, kasneje pa še vrsto drugih visokih uradnikov, med njimi ministrov.

Perez je po izdaji zapornega naloga v noči na četrtek odstopil, zatem pa je moral v preiskovalni pripor. "Predajam se sodstvu," je dejal pred odhodom v vojaški zapor Matamoros in dodal, da je nedolžen. Ob tem je 64-letnik, ki je bil na čelu države od leta 2012, zatrdil, da ni nikoli pomislil na to, da bi pobegnil v tujino in tam zaprosil za azil.

Na položaju ga je zamenjal dosedanji podpredsednik, 79-letni ustavni sodnik Alejandro Maldonado, ki bo državo vodil do konca Perezovega mandata, ki se izteče 14. januarja. Državljani Gvatemale bodo sicer novega predsednika volili že na nedeljskih splošnih volitvah.

"Svojo demokracijo in vrednote lahko obnovimo," je ob zaprisegi v kongresu poudaril Maldonado. Ob tem je vse dosedanje ministre pozval k odstopu, da bi lahko oblikoval novo vlado.