Svet

Mladoletni Ali je priznal, da je pomagal džihadistom

STA/G.G.
11. 6. 2015, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Mladoletnik iz ameriške zvezne države Virginija Ali Amin je danes v Manassasu priznal, da je poskušal pomagati skrajni skupini Islamska država (IS) v Iraku in Siriji s finančnimi nasveti, najmanj enemu prostovoljcu pa je pomagal odpotovati iz ZDA v Sirijo.

Amin je IS ponujal navodila za uporabo spletnega denarja bitcoin. Po priznanju mu grozi 15 let zapora, ne glede na to, da je star samo 17 let. Tožilec John Carlin je ob tem dejal, da gre za novo budnico glede IS, ki izkorišča družbene medije za prepričevanje ljudi tudi v drugih delih sveta.

Amin je svetovalno delo za IS opravljal preko Twitterja, v Sirijo pa je pomagal poslati 18-letnega Rezo Niknejada januarja letos.Oba sta iz severne Virginije, kjer je seme sovraštva proti ZDA do 11. septembra 2001 sejal Anvar al Avlaki iz Al Kaide. Avlaki je potem odšel v Jemen, kjer je ustanovil Al Kaido na Arabskem polotoku.

Teroristične posle je vodil, dokler ni bil ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala. Avlaki je bil prvi ameriški državljan, katerega izvensodno usmrtitev je odobrila Bela hiša.