Svet

Ekvadorski predsednik Correa pomilostil policista, ki ga je poskušal ubiti

Telesur/B.K.
2. 4. 2015, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Policist je bil obsojen zaradi streljanja na vozilo, v katerem se je peljal predsednik Correa med neuspešnim poskusom državnega udara leta 2010.

Reuters

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je v torek pomilostil policista, ki je bil obsojen za poskus atentata v neuspelem poskusu državnega udara 30. septembra 2010. Policist Vinicio Carvajal, je bil obsojen na 12 let zapora.

Carvajal je izrazil obžalovanje za svoja dejanja in prosil za odpuščanje tiste, ki so bili oškodovani zaradi njegovih dejanj. Predsedmnik Correa ga je z uradnim odlokom pomilostil 31. marca 2015.

30. septembra 2010 je skupina policistov zaradi nestrinjanja glede delavskih vprašanj poskusila izvesti državni udar in atentat na Correo. Ta je bil v bolnišnici več ur njihov talec, dokler ga ni rešila vojska. V poskusu udara je sicer umrlo 10 ljudi, vključno s člani predsedniške straže, ranjenih je bilo okoli 300.

Že leta 2012 je Correa pomilostil dva druga policista, ki sta bila spoznan za kriva sodelovanja v neuspelem poskusu državnega udara. Jaime Paucar in Luis Bahamonde sta bila sicer obsojena na 2 leti zapora. Bahamonde je na Correo vrgel solzivec, Paucar pa mu je skušal iz obraza odstraniti plinsko masko, ki si jo je Correa v napadu nadel.

Skupno je bilo po poskusu udara obsojenih 109 ljudi.