Svet

Ministra v Ženevi korak bližje dogovoru v jedrskem sporu

STA
22. 2. 2015, 20.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vodji ameriške in iranske diplomacije, John Kerry in Mohamed Džavad Zarif sta danes začela pogovore o iranskem jedrskem programu. Ministra želita doseči napredek na poti do celovitega dogovora med Iranom in t.i. šesterico. Rok za politični okvirni dogovor je 31. marec.

Arhiv Svet24

Zarif in Kerry bosta o jedrskem programu razpravljala še v ponedeljek, v petek pa so se že sestali diplomati iz obeh držav. Na pogovorih sodelujejo tudi ameriški sekretar za energijo Ernest Moniz, vodja iranske agencije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi ter tesen sodelavec in brat iranskega predsednika Hasana Rohanija, Hosein Ferejdun, so poročale tuje tiskovne agencije.

Kerry naj bi po prvih napovedih v Švico prispel danes dopoldne, a je nato z zamudo iz Londona tja prispel šele popoldne. Nemška tiskovna agencije dpa je potrdila, da so se pogovori tudi začeli.

Pred Kerryjevim prihodom je Zarif za iranske državne medije danes povedal, da so pogovori na nižji ravni v minulih dneh prinesli "dobre razprave, a nobenih dogovorov" ter da razhajanja ostajajo.

"Ključen razkol je po mojem mnenju psihološki. Nekatere zahodne države, še posebej ZDA, sankcije dojemajo kot neko prednost, kot vzvod za izvajanje pritiska na Iran. Dokler bo obstajalo takšno razmišljanje, bo rešitev težko doseči," je dejal vodja iranske diplomacije.

Kerry je že v soboto v Londonu dejal, da je šesterica sil - ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Nemčija - enotna v prizadevanjih za sklenitev jedrskega dogovora z Iranom, da bi ta tako zagotovil, da je njegov program popolnoma miroljubne narave.

Je pa tudi on opozoril, da bo treba do dogovora prehoditi še dolgo pot ter da med stranema ostajajo pomembna razlike. Obenem je vztrajal, da se v Washingtonu nikakor ne nagibajo k ponovnemu podaljšanju pogovorov čez zastavljeni rok, in zagrozil, da je predsednik Barack Obama pripravljen tudi ustaviti pogovore, če napredka ne bo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem se je danes oglasil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu in izrazil "osuplost", da se jedrska pogajanja s Teheranom nadaljujejo. Kot je dodal, bi načrtovani okvirni dogovor ogrozil obstoj Izraela. To namerava Netanjahu na obisku v ZDA prihodnji teden tudi pojasniti ameriškim kongresnikom, njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Iran in skupina šestih velikih sil želita do konca marca pripraviti osnutek sporazuma. Končni dogovor naj bi podpisali junija. Zahod v iranskem jedrskem programu vidi težnje Teherana za razvoj jedrskega orožja, vključno z atomsko bombo. Teheran na drugi strani trdi, da je njegov jedrski program miroljuben in hkrati zahteva, da Zahod ukine sankcije proti islamski republiki.