Svet

Turčija iz Sirije evakuirala vojake, ki tam stražijo grobnico

STA/M.J.
22. 2. 2015, 08.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Turška vojska je ponoči vdrla čez mejo na sever Sirije in evakuirala nekaj deset svojih stražarjev, ki tam stražijo mavzolej Sulejmana Šaha, starega očeta ustanovitelja Otomanskega cesarstva Osmana I. Velik konvoj z okoli 700 vojaki in tudi tanki je v Turčijo pripeljal tako vojake kot tudi posmrtne ostanke Sulejmana Šaha.

Reuters

Majhna eksklava na severu Sirije, ki jo Turčija šteje za svoje ozemlje, se nahaja na območju, kjer potekajo siloviti spopadi med Kurdi in džihadisti Islamske države (IS).

Turški premier Ahmet Davutoglu je na spletnem družbenem omrežju Twitter že potrdil in pohvalil "izredno uspešno" operacijo. Iz turške vojske so sicer sporočili, da je bil v posredovanju ubit en vojak, a naj bi šlo za nesrečo.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na Twitterju pojasnil Davutoglu, bodo ostanke Sulejmana Šaha prestavili na nek drug kraj v Siriji.

AFP sicer piše, da je v operaciji sodelovalo kar 700 pripadnikov posebnih enot turške vojske. Grobnica, ki naj bi jo stražilo kakih 40 turških vojakov, se nahaja približno 30 kilometrov od meje na območju, ki so ga zavzeli pripadniki IS.