Svet

Putin na paprikašu pri kolegu Orbanu

STA / T.C.
18. 2. 2015, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek obiskal Madžarsko, s čimer je sredi krize v Ukrajini po mnenju opazovalcev želel svetu pokazati, da ima v madžarskem premierju Viktorju Orbanu prijatelja znotraj Evropske unije. To je bil prvi obisk kakega ruskega voditelja na Madžarskem po letu 2006.

Reuters

Orban je na skupni novinarski konferenci sankcije EU proti Rusiji označil kot "zelo škodljive". Zavzel se je tudi za tesnejše vezi z Moskvo.

Oba voditelja sta po pogovorih tudi sporočila, da sta dosegla politični dogovor o novi, fleksibilni, dolgoročni pogodbi za rusko dobavo plina Madžarski, ki bo nadomestila pogodbo, ki se izteče letos.

Analitik Andras Racz iz finskega Inštituta za mednarodne zadeve je ocenil, da je bil ta obisk zagotovo pomembnejši za Putina kot Orbana. "Ostalim državam na Zahodu je Putin pokazal, da ima zaveznico, ki je članica EU in Nata, ter da EU vendarle ni tako zelo enotna," je še dejal.

Dan pred Putinovim obiskom se je v središču Budimpešte zbralo okoli 2000 ljudi, ki so protestirali proti obisku ruskega predsednika na Madžarskem.

Reuters