Svet

Oče je imel otroke 14 let zaprte v stanovanju

J.P.
17. 2. 2015, 13.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Čeprav so otroci družine Angulo odrastli v New Yorku, prave predstave o mestu skoraj 14 let niso imeli. Ves čas so namreč bili zaprti v stanovanju.

Arhiv Svet24

Otroci so se o zunanjem svetu učili le iz filmov, njihova zgodba pa je navdihnila Crystal Moselle, da je posnel dokumentarec Volčje krdelo.

»Bratje in sestra so med najbolj nežnimi in radovednimi ljudmi – nekaj je torej očitno bilo narejeno pravilno.« - Crystal Mosell

Brate in sestro – Bhagavan (23), dvojčka Govinda in Narayana (22), Mukunda (20), Krisna (18), Jagadesh (17) in njihovo sestro Visnu, je v stanovanju zadrževal oče Oscar, perujski imigrant in pripadnik Hare Krišne. Bil je namreč prepričan, da bo zunanji svet skvaril njegove otroke. Zato jih je imel zaklenjene v stanovanju, dokler ni enemu od bratov po 14 letih uspelo pobegniti. Tako je brate leta 2010 srečala Mosellova – gibali so se kot krdelo, noseč sončna očala kot v filmu Stekli psi. »Imela sem občutek, kot da sem odkrila pozabljeno pleme, le da je to bivalo na ulicah Manhattna,« je povedala Mosellova.

Arhiv Svet24

Bratje se po ulicah gibajo kot krdelo volkov.

Filmarka se je, da bi izvedela več o njih, spoprijateljila z družino. Tako so ji dovolili, da je v njihovo domovanje prinesla kamero. Z brati in sestro je preživela več mesecev – tako je ugotovila, da so si v času, ko so bili zaprti v stanovanju, ogledali več kot 5.000 filmov, kateri so bili bodisi kupljeni bodisi izposojeni. »Neverjetno je, kaj počne človeški duh, ko je ujet,« je pozneje povedala Mosellova. »Slaba plat filmov je, da so narejeni po določenem vzorcu. Resnično življenje pa je drugačno. Punca ne zlomi vedno srca, česar pa ti bratje ne razumejo.«

Mosellova je nadalje razkrila, da je bila mama Susanne s strani moža deležna podobnega ravnanja kot otroci, ob tem pa je nekdanja hipijevka še skrbela za družino in izobraževala otroke.

Oče je prepričan, da bo zunanji svet skvaril njegove otroke.

Spregovoril je tudi oče Oscar, ki je dejal, da se še vedno ni otresel občutka, da bo mesto skvarilo njegove otroke. Vendar pa Mosellova ne sodi, saj je Oscar, sicer velik ljubitelj AC/DC, otrokom vcepil ljubezen do glasbe. »Bratje in sestra so med najbolj nežnimi in radovednimi ljudmi – nekaj je torej očitno bilo narejeno pravilno,« je še povedala Mosellova.