Svet

Japonska Bližnjemu vzhodu obljubila milijardno pomoč

STA/M.J.
17. 1. 2015, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Japonski premier Šinzo Abe je med svojim obiskom v Kairu danes državam Bližnjega vzhoda obljubil nevojaško pomoč v višini 2,5 milijarde dolarjev, ki bo namenjena humanitarni podpori in infrastrukturnem razvoju. Abe je poleg tega obljubil še dodatnih 200 milijonov državam, ki se spopadajo s posledicami pustošenja skrajne Islamske države v regiji.

Po besedah Abeja bo 200 milijonov dolarjev nevojaške pomoči namenjenih državam, ki jih je prizadelo krvavo pustošenje Islamske države v Iraku in Siriji, ki je milijone ljudi odgnalo z domov in tudi v sosednje države. Po navedbah japonskega zunanjega ministrstva za francosko tiskovno agencijo AFP bo večina teh sredstev namenjenih državam sosedam Iraka in Sirije, ki gostijo begunce iz teh dveh držav.

Abe, ki se je v Kairu udeležil srečanja japonsko-egiptovskega gospodarskega odbora, je o tem opozoril na nevarnost dodatnega širjenja terorizma po Bližnjem vzhodu. "Če bomo dovolili širjenje terorizma ali orožja za množično uničevanje v regiji, bo izguba za mednarodno skupnost neizmerna," je dejal Abe.

Drugi sklop pomoči v višini 2,5 milijarde dolarjev pa bo namenjen celotnemu Bližnjemu vzhodu. Denar bo prav tako porabljen za nevojaško pomoč.

Abe je sicer v Egiptu začel svojo bližnjevzhodno turnejo, v okviru katere bo obiskal tudi Jordanijo in Izrael.