Svet

Lov za pomočniki ubitih teroristov se nadaljuje

STA/G.G.
12. 1. 2015, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Napadalec na judovsko trgovino, v katerem so bili ubiti štirje talci, je "nedvomno imel pomočnika", je danes v Parizu izjavil francoski premier Manuel Valls in dejal, da se iskanje teh pomočnikov teroristov nadaljuje.

Reuters
Po navedbah očividca se je racija začela ob 6. uri v zgradbi v središču kraja.

Napad na judovsko trgovino je v petek izvedel Amedy Coulibaly, dan pred tem pa je na jugu Pariza ubil policistko, še enega človeka pa ranil. Dan pred tem naj bi ustrelil tudi rekreativnega tekača v Parizu. Tožilstvo je že v petek izdalo tiralico za njim in za njegovim dekletom Hayat Boumeddiene, za katero pa se je izkazalo, da je že pred časom odšla v Turčijo, nato pa po navedbah turškega zunanjega ministrstva ravno v četrtek odšla naprej v Sirijo.

Kot je povedal Valls, pa je imel Coulibaly za napade v Parizu zelo verjetno še druge pomočnike. "In lov se bo nadaljeval," je napovedal.

Po dosedanjih ugotovitvah je napadalec na judovsko trgovino Amedy Coulibaly sodeloval z bratoma Saidom in Cherifom Kouchijem, ki sta v sredo izvedla pokol na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo. Pri tem je bilo ubitih 12 ljudi, še 11 pa ranjenih. Policija ju je ubila v petek po večurni drami s talci severno od Pariza.

Cherif Kouachi in Coulibaly naj bi se spoznala v zaporu in Valls je zdaj napovedal, da bodo v francoskih zaporih odslej islamiste ločevali od ostalih zapornikov. Na ta način želijo preprečiti, da bi bili zapori gojišče novih skrajnežev, "a to je treba storiti premeteno in inteligentno", kot se je izrazil francoski premier.

V zvezi z napadi v Parizu pa se je oglasil tudi prejšnji francoski predsednik Nicolas Sarkozy in izpostavil, kako so ti napadi pokazali, da je vse večji problem priseljevanje. Dejal je, da priseljevanja sicer ne povezuje s terorizmom, a da "imigracija zapleta zadeve". Kot je dejal, "s tovrstno imigracijo ne moremo nadaljevati, saj imamo probleme z njenim obvladovanjem".

Priseljevanje po njegovih besedah ustvarja probleme integracije na eni strani, saj se priseljenci slabo integrirajo v družbo, v katero se priseljujejo, na drugi strani pa se ustvarjajo skupnosti priseljencev, s katerimi se potem novi prišleki identificirajo. V takih skupnostih pa se lažje skrijejo tudi taki, kot so zagrešili teroristične napade prejšnji teden, v katerih je bilo ubitih 17 ljudi, je še menil Sarkozy.