Svet

Srbija prevzema predsedovanje Ovseju

STA/ mv
1. 1. 2015, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Srbija bo v letošnjem letu predsedovala Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Enoletno predsedovanje prevzema od Švice. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je ob tej priložnosti zatrdil, da bo prioriteta Srbije v tem letu pomoč pri reševanju ukrajinske krize.

Dejansko bo Srbija naloge predsedujoče začela opravljati 15. januarja, ko bo po besedah Dačića potekala tudi seja stalnega sveta Ovseja na Dunaju, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Takrat bo Srbija tudi uradno predstavila svojo agendo.

Dačić je že danes zatrdil, da bo med glavnimi nalogami Srbije v tem letu poskus deeskalacije konflikta na vzhodu Ukrajine. "Z vso močjo se bomo trudili, da najdemo politične rešitve za aktualne probleme," je povedal Dačić. Po njegovih trditvah delo Ovseja v Ukrajini dokazuje, da organizacija lahko prispeva k rešitvi krizi, če je prisotna politična volja.

Ovse je aktivno vpleten v reševanje ukrajinskega konflikta. Med drugim njegovi predstavniki sodelujejo v kontaktni skupini, v kateri so še predstavniki Kijeva in Moskve, in je prejšnji mesec v beloruskem Minsku vodila pogovore s proruskimi separatisti za zgladitev sporov. Pogovori so se končali z odločitvijo o izmenjavi zapornikov med Kijevom in separatisti.

Srbija se bo pri vprašanju ukrajinske krize morebiti znašla v precepu, saj ima tesne stike z Rusijo, ki podpira proruske separatiste, istočasno pa si želi v EU, ki pa je zaveznica ukrajinske vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.