Svet

V BiH obtožnica proti Bilalu Bosniću zaradi terorizma

STA / T.C.
25. 12. 2014, 17.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tožilstvo Bosne in Hercegovine je danes vložilo obtožnico zaradi spodbujanja terorizma proti neformalnemu vodji radikalnih islamistov v državi Bilalu Bosniću, ki naj bi novačil borce za džihadiste Islamske države v Siriji in Iraku. Novačil jih je tudi v Sloveniji.

Reuters
Skrajneži v Sloveniji naj bi bili povezani z razvpiti bosanskim imamom Bilalom Bosnićem, ki so ga v BiH aretirali septembra 2014.

Husein Bosnić, bolj znan po vzdevku Bilal, je obtožen javnega vzpodbujanja terorističnih dejavnosti in novačenja za teroristično skupino.

Bosnić je deloval kot imam t. i. selafistov v kraju Bužim pri Bihaću. Prijeli so ga septembra v veliki protiteroristični akciji, imenovani Damask. Tedaj je bilo prijetih več oseb, ob Bosniću pa jih je v preiskovalnem priporu ostalo 15.

Terorizem in radikalni islamizem naj bi spodbujal v več svojih govorih v več krajih v BiH, od Velike Kladuše do Gornje Maoče pri Brčkem, navaja obtožnica.

Bosnić pa naj bi glede na navedbe slovenskih medijev za boje v Siriji rekrutiral tudi več Slovencev. Eden naj bi bil pred meseci v Siriji tudi ubit.

Zaradi njegovega vpliva se je džihadistom Islamske države, ki so jo Združeni narodi razglasili za teroristično organizacijo, priključilo več državljanov Bosni in Hercegovine, ki so nato v Siriji in Iraku izvajali različna teroristična dejanja.

Po ocenah tožilstva se je iz BiH na bojišča v Siriji in Iraku podalo najmanj 150 državljanov BiH. Na bojiščih v Siriji in v Iraku je sicer umrlo tudi več borcev iz BiH, a se številni še vedno bojujejo v vrstah džihadistov. V primeru vrnitve v BiH pa bi predstavljali veliko grožnjo varnosti države, še poudarja tožilstvo BiH, ki sicer opozarja, da tudi te borce čaka kazenski pregon, če se bodo vrnili.

Bosnića čaka pregon v skladu s prenovljeno zakonodajo v BiH, ki zdaj predvideva ostre kazni za državljane BiH, če se pridružijo oboroženim skupinam v tujini oz. če spodbujajo druge, da to storijo.