Svet

Abe po zmagi na volitvah obljublja ustavne in gospodarske spremembe

STA
15. 12. 2014, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Japonski premier Šinzo Abe je dan po zmagi na parlamentarnih volitvah obljubil nadaljevanje prepričevanja volivcev o potrebi po spremembah pacifistične ustave države. Prav tako je zatrdil, da bo posebno pozornost namenil pešajočemu gospodarstvu z nadaljevanjem svoje ekonomske politike, imenovane abenomika.

Wikipedia

"Sprejel sem sporočilo javnosti, naj nadaljujem z abenomiko," je Abe povedal na novinarski konferenci, potem ko je njegova Liberalno demokratska stranka (LDP) prepričljivo zmagala na nedeljskih volitvah. Ob tem je zatrdil, da bo promoviral strategijo rasti s sprostitvijo predpisov na področjih kmetijstva, zdravstva in energetike. Vlada prav tako razmišlja o dodatnih proračunskih sredstvih v višini do 25 milijard dolarjev za spodbujanje gospodarstva.

Abe je med svojimi prioritetami izpostavil tudi vzbujanje domoljubja pri šolajočih, glede sprememb ustave pa je dejal, da je to že dolgo cilj stranke. Sprememba pacifistične povojne ustave bi odprla pot močnejši vojski. Ustava sicer Japonski med drugim prepoveduje rabo vojaške sile v mednarodnih sporih.

LDP in njena manjša koalicijska partnerica Novi Komeito sta z volitvami v spodnji dom parlamenta obdržali dvotretjinsko večino. Dvotretjinska večina 475 sedežev v spodnjem parlamentu jima sicer omogoča preglasovanje odločitev zgodnjega doma.

Med kampanjo je Abe zatrjeval, da so volitve referendum o abenomiki, s katero želi premagati deflacijo, ki državo pesti že skoraj dve desetletji. Abenomika je primarno sestavljena iz fiskalnih spodbud, strukturnih reform in bolj ohlapne monetarne politike. A kljub abenomiki je japonsko gospodarstvo že tretjič v štirih letih padlo v recesijo, potem ko se je aprila s pet na osem odstotkov zvišal prometni davek.

Sredi novembra se je Abe odločil, da bo preložil drugo zvišanje prometnega davka, načrtovano za prihodnje leto in je razpustil spodnji dom parlamenta ter s tem odprl pot predčasnim volitvam.

Njegova LDP je osvojila 290 sedežev oziroma pet manj kot pred razpustitvijo spodnjega doma. Novi Komeito pa je pridobil štiri dodatne sedeže, skupno jih ima sedaj 35. Glavna opozicijska Demokratska stranka (DPJ) je na volitvah osvojila 73 in jih ima po novem 11 več. A vodja DPJ Banri Kaieda je sedež izgubil in se je zato odločil tudi odstopiti z vodstva stranke.

Medtem je japonska komunistična stranka več kot podvojila svoje število sedežev. Sedaj jih ima namreč 21.