Svet

Podrobnosti: kako so ameriški agenti nečloveško mučili na stotine nedolžnih

B.K.
10. 12. 2014, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po mesecih pogajanj z Belo hišo in ameriško obveščevalno agencijo CIA, je obveščevalni komite Senata objavil urejen 500-stranski povzetek 6300-stranskega poročila o »okrepljenih zasliševalskih tehnikah«, ki so jih obveščevalni agenti uporabljali na domnevnih teroristih.

Reuters

Zaporniki so bili poslani v zapore zavezniških držav, znane pod imenom »črne lokacije,« kjer so ameriški agenti skušali od njih izvleči informacije. Pogosto so uporabljali brutalne ter odvratne metode in tehnike, prepovedane z mednarodnim pravom. Tajni program so ZDA zagnale v tednih po 11. septembru 2001.

Povzetek poročila je dolg približno 500 strani, so pa cenzorji izločili nekatere detajle kot so imena ter priimki in lokacije. Uradniki CIE so se prav tako potrudili, da bi čim bolje prikrili imena 54 držav, ki so ameriški obveščevalni službi ponudile prostore za nelegalne zapore, kjer so zapornike, ki niso nikoli bili uradno obtoženi kaj šele obsojeni, nečloveško mučili, mnogokrat do smrti.

Že leta 2005 je bilo sicer uničenih 92 videoposnetkov z več sto urami dokumentiranih mučenj. Imena posameznih agentov, ki so pri mučenju sodelovali, so prav tako izbrisana.

Dodatne informacije naj bi sicer v javnost prišle čez čas, objavljamo pa 16 najbolj grozljivih podrobnosti iz poročila.

1. Zapornik je do smrti zmrznil, ker je bil prisiljen brez hlač sedeti na mrzlih betonskih tleh.

intelligence.senate.gov

2. Nelegalen zapor znan pod imenom COBALT so agenti opisali kot srednjeveške ječe, kjer so zaporniki priklenjeni v okove, v celicah pa so imeli zgolj vedro za izločke.
Zapornike so v zaporu slekli, jim roke povezali z lepilnim trakom, nato pa so jih tepli in brcali medtem, ko so s kapuco na glavi hodili po ječi.

intelligence.senate.gov

3. Osebje Zveznega urada za zapore je bilo šokirano nad izprijenostjo zapora COBALT. Osebje je dejalo, da še nikoli niso videli tako nečloveškega zapora, kjer so zaporniki podvrženi popolni senzorični deprivaciji, ne smejo komunicirati in so vklenjeni v okove.

intelligence.senate.gov

4. Zaradi brutalnosti tehnik mučenja so zaporniki razvili psihoze, ki so vodile do halucinacij, paranoje in poskusov samo-pohabljenja.

intelligence.senate.gov

5. Pet zapornikov je bilo žrtev rektalne rehidracije ali rektalnega hranjenja. Enemu izmed zapornikov so zdravniki zaradi tega kasneje postavili diagnozo, ki jo ponavadi postavijo žrtvam nasilnega analnega posilstva.

intelligence.senate.gov

6. V opombah je zapisano, da so častniki igrali rusko ruleto z zaporniki.

intelligence.senate.gov

7. Zaporniki so morali stati na polomljenih nogah.

intelligence.senate.gov

8. Tehnika mučenja, znana pod imenom »waterboarding« oziroma simulirano utapljanje, kjer ležečemu človeku čez glavo poveznejo brisači in ga polivajo z vodo, se je razvila v serijo skorajšnjih utopitev. Simulirano utapljanje, ki je sicer znano kot ena izmed najbolj nečloveških tehnik mučenja, je omenjeno kar 275-krat v objavljenem poročilu, ki pa je, spomnimo, zgolj močno okleščen in cenzuriran 500-stranski povzetek sicer 6300-stranskega dokumenta.

intelligence.senate.gov

9. Vsaj dvakrat je CIA izvedla »lažne usmrtitve« zapornikov.

intelligence.senate.gov

10. Nekdanja svetovalka za nacionalno varnost Condoleezza Rice je intenzivno sodelovala pri ocenjevanju simuliranega utapljanja.

intelligence.senate.gov

11. Nekdanji direktor CIE Michael Hayden je večkrat zaporedoma zavajal ameriški Kongres o stopnji in obsegu mučenja.

intelligence.senate.gov

12. Nekega zapornika so več mesecev temeljito mučili na podlagi lažne obtožbe, ki jo je pod prisilo podal drugi zapornik.
Agenti so večkrat poročali, da zapornik Janat Gul ni vedel nič o domnevnih »predvolilnih grožnjah,« a so vsakič dobili ukaze, da naj z mučenjem nadaljujejo. Gul je tako bil kontinuirano mučen, vključno s 47-urno deprivacijo spanja v stoječi poziciji, zaradi česar je sčasoma začel halucinirati in je v ogledalu videl svojo ženo in otroke ter slišal njihove glasove.

intelligence.senate.gov

13. Zaradi pomanjkanja spanja je zapornik dobil halucinacije kako so »psi raztrgali njegove sinove.«

intelligence.senate.gov

14. Ko so se agenti ameriške obveščevalne službe naveličali mučenja enega izmed vodilnih al-Kaidinih mož, so si vzeli 47 dni dopusta.

intelligence.senate.gov

15. Mučenja niso zagotovila informacij zaradi katerih so lahko kasneje locirali, napadli in ubili vodjo al-Kaide, Osamo Bin Ladna.

intelligence.senate.gov

Nekdanji ameriški podpredsednik Dick Cheney je v ponedeljek izjavil, da je kritika barbarskega programa mučenja smešna in, da je bila uporaba mučenja »popolnoma upravičena.« Nekdanji predsednik ZDA George Bush mlajši pa je dejal, da so moški in ženske, ki so »zaslišanja« izvajali, »patrioti.«

Reuters

Sprašujemo pa se, v katerem pogledu so odurne in nečloveške tehnike mučenja - ki so trajala leta in leta ter še vedno trajajo, ponekod celo popolnoma odkrito, kot v zaporu Guantanamo - različne od nacističnih in fašističnih koncentracijskih taborišč in taborišč smrti iz prve polovice prejšnjega stoletja?

Wikipedia