Svet

Junckerju za rojstni dan voščilnica z milijon podpisi proti TTIP

B.K.
9. 12. 2014, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Samoorganizirana civilna družba državljanov Evropske unije je uspela zbrati potrebnih milijon podpisov za Evropsko državljansko iniciativo (ICI) proti tajnima trgovinskima sporazumoma TTIP in CETA.

Reuters

Okoli 100 članov koalicije Stop TTIP, ki jo sestavlja več kot 320 družbenih gibanj iz cele Evrope, se je zbralo pred sedežem Evropske komisije v Bruslju, da bi za 60 rojstni dan predsedniku Komisije Jeanu Claudu Junckerju predali »voščilnico« z milijon podpisi evropskih državljank in državljanov proti tajnima prostotrgovinskima sporazumoma TTIP in CETA.

Milijon podpisov iz sedmih držav članic Evropske unije, kolikor so jih zbrali v koaliciji, bi bilo dovolj za izpolnitev zahtev Evropske državljanske iniciative, ki pa jo je Komisija zavrnila v septembru. Aktivisti so se zato samoorganizirali in sami zbrali potrebne podpise. Kvoto potrebnih podpisov so tako zbrali v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, Avstriji, Sloveniji, Luksemburgu in na Finskem.

Michael Efler iz koalicije Stop TTIP je komentiral dogodek: »Več kot milijon Evropejcev je zaskrbljenih nad prihodnostjo demokracije in nad okolijskimi, zdravstvenimi in delavskimi standardi pod TTIP in CETO. Naše rojstnodnevno darilo Junckerju je dejanje množične državljanske angažiranosti, za katero smo prepričani, da jo bo kot predsednik [komisije] pozdravil.«

»Na svoj šestdeseti rojstni dan naj Juncker upihne sveče na teh masovno nepriljubljenih in nedemokratičnih trgovniskih sporazumih, ki jim nasprotujejo ljudje po vsej Evropi,« je še dodal Efler.

Ker je Komisija, kot rečeno, uradno ECI zavrnila, za zdaj še ni znano kakšne posledice bodo izzvali zbrani podpisi.