Svet

Vojaški veteran se je dobesedno skuhal v samici

STA/J.P.
9. 12. 2014, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Okrožno tožilstvo v Bronxu je proti 34-letni zaporniški paznici v Rikers Islandu Carol Lackner vložilo obtožnico v zvezi s smrtjo 56-letnega brezdomca Jeroma Murdogha. Vojaški veteran se je februarja dobesedno skuhal v samici, ko se je pokvaril sistem za ogrevanje, njegovih klicev na pomoč pa nihče ni slišal oziroma jemal resno.

Arhiv Svet24

Nihče ga niti ni mogel jemati resno, ker je preiskava pokazala, da v času njegovega umiranja pred celico ni bilo nikogar. Lacknerjevo so kmalu po odkritju trupla suspendirali z delovnega mesta za mesec dni, kasneje pa sprejeli nazaj na delo.

Po aretaciji so jo izpustili na prosto do sojenja, ki se bo začelo februarja. Lahko bi se že znebila obtožnice, vendar pa ni sprejela ponudbe tožilstva o priznanju krivde in izgubi službe v zameno za prostost.

Obtožnica jo bremeni laganja, ponarejanja uradnih listin, malomarnosti, zlorabe položaja in drugih kaznivih dejanj, zaradi česar ji grozijo štiri leta zapora.

Murdogh je imel manj sreče. Aretirali so ga, ker je spal na stopnišču socialnega stanovanjskega bloka v Harlemu. Sodnik mu je odmeril 2500 dolarjev varščine, ki je ni zmogel plačati in odpeljali so ga v zloglasni zapor Rikers Island, kjer je umrl. Družino so o tem obvestili šele mesec dni po smrti.

Njegova mati Alma Murdogh je hotela mesto tožiti, vendar so ji vnaprej plačali 2,25 milijona dolarjev odškodnine. Župan Bill de Blasio je odredil temeljito revizijo postopkov z duševnimi bolniki v pravosodnem sistemu, ki je poročila objavila prejšnji teden. Mesto bo v štirih letih za reforme porabilo 130 milijonov dolarjev.

Murdoghov primer ni edini, saj je nekaj mesecev pred njim v samici na podoben način umrl še en duševni bolnik. Lacknerjeva je po odkritju trupla ponaredila uradni dnevnik obhodov, kar so preiskovalci odkrili, ko so si ogledali videoposnetke.

Obtožnica jo bremeni laganja, ponarejanja uradnih listin, malomarnosti, zlorabe položaja in drugih kaznivih dejanj, zaradi česar ji grozijo štiri leta zapora.