Svet

Zahtevajo uvedbo vizumov za srbske državljane

STA/J.P.
4. 12. 2014, 14.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Desničarska Hrvaška stranka prava Ante Starčević (HSP AS) je danes napovedala, da bo od hrvaške vlade zahtevala uvedbo vizumov za srbske državljane. Kot so pojasnili na novinarski konferenci v hrvaškem saboru, so povod za njihovo pobudo izjave haaškega obtoženca Vojislava Šešlja, ki jih oblasti v Beogradu niso obsodile.

Reuters

V HSP AS menijo, da bi vizume za srbske državljane lahko umaknili šele, ko bo Beograd sporočil, kje so osebe, ki jih pogrešajo na Hrvaškem od vojne dalje. Pravaši tudi zahtevajo vrnitev umetnin in ostalih dragocenosti, ki so jih med vojno srbski vojaki odtujili na Hrvaškem.

V začetku decembra je HSP AS podpisala koalicijsko pogodbo s skrajno desničarsko Hrvaško čisto stranko prava (HČSP), ki je znana po povzdigovanju fašističnega režima Neodvisne države Hrvaške (NDH) in zanikanju zločinov v ustaškem koncentracijskem taborišču Jasenovac med drugo svetovno vojno.

Po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo julija lani lahko srbski državljani potujejo na Hrvaško brez vizumov, če imajo biometrične potne liste. Hrvaški državljani lahko vstopijo v Srbijo z osebno izkaznico, piše na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva.

"Oblasti v Srbiji se niso ogradile in niti niso obsodile Šešljevih izjav, čeprav si je lastil hrvaško ozemlje. To pomeni, da podpirajo njegove ideje," je dejal edini saborski poslanec HSP AS Ivan Šimonović.

Pravaši tudi menijo, da bi morala Srbija sprejeti deklaracijo in resolucijo o vojnih zločinih, ki jih je storila med vojno na Hrvaškem.

V hrvaškem saboru so prejšnji teden sprejeli deklaracijo, v kateri so obsodili predčasno izpustitev Šešlja, ki je bil v haaškem priporu več kot enajst let. Medtem je haaško tožilstvo zahtevalo vrnitev vodje Srbske radikalne stranke (SRS) v Haag zaradi hujskaških izjav.