Svet

V ukrajinski vladi tudi Američanka, Gruzijec in Litvanec

RT/B.K.
3. 12. 2014, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je izpolnil nedavno podano obljubo, da bo na administrativne funkcije v državi kadriral tujce. Novo potrjeno ukrajinsko vlado sestavljajo namreč tudi Američanka, Gruzijec in Litvanec.

Reuters

Natalie Jaresko iz Združenih držav Amerike, trenutno vodilna v investicijskem skladu Horizon Capital, bo vodila finančno ministrstvo. Minister za zdravstvo je postal nekdanji gruzijski zdravstveni minister Aleksander Kvitašvili. Litvanec Aivaras Abromavicius pa je bil potrjen kot minister za gospodarstvo.

Reuters

»Ukrajina porabi 8 odstotkov svojega BDP za zdravstvo, a je polovico tega denarja ukradenega. Aleksandr Kvitašvili mora implementirati radikalne reforme, saj nima nobenih vez z ukrajinsko farmacevtsko mafijo,« je imenovanje enega izmed treh tujcev komentiral ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk.

Reuters

Novo vlado je sicer potrdilo 288 od 450 poslancev, Porošenko pa je po koncu glasovanja čestital Ukrajincem za formiranje »pro-evropske vlade,« prav tako pa je dejal, da bo na ukrajinskih administrativnih pozicijah v prihodnje še več tujcev.

Reuters

Opozicijski poslanci se med tem sprašujejo, kako med kar 40 milijonsko ukrajinsko populacijo ni bilo mogoče najti 10 primernih domačih kandidatov za ministre.